Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Fotograf Joel Edfeldt.

Så blir du en ansvarsfull och säker jägare

Omdöme och sunt förnuft är viktiga egenskaper hos en bra jägare. Dessutom fordras kunskaper om djur och natur. På våra kurser för jägarexamen får deltagarna lära sig att spåra djur, om viltvård och ekologi samt om olika typer av jaktvapen och jaktmetoder. Jägaren måste också kunna skjuta och ha avlagt ett godkänt skjutprov.

– Våra kurser för jägarexamen är alltid mycket efterfrågade, säger Bjarne Gunnar, en av Medborgarskolans mest erfarna kursledare. Han bor i Linköping, har hållit kurser sedan 1985 och har fyllt 76 år, men har inga planer på att trappa ner:

– Det är så kul att få träffa nya människor och förmodligen kan jag tillföra några guldkorn.

Skjuter inte på allt

Jakten är Bjarnes liv och under jaktsäsongen jagar han tre till fem dagar i veckan. Men då kör han ändå sina kurser på kvällarna som vanligt. Bjarne säger att en bra jägare inte skjuter på allt:

– Man ska kunna släppa förbi ett vilt utan att skjuta. Det kan vara fel djur eller risk att skada någon. Att då kunna avstå visar att man kommit en bra bit som jägare. Omdöme och sunt förnuft är viktiga egenskaper hos en bra jägare.

En annan av våra kursledare i jägarexamen är 30-årige Johan Melkersson i Örebro. Han har jagat sedan har var liten men är ny som kursledare. Även han understryker hur viktigt det är med ansvar.

– Vapensäkerheten är A och O, säger han. Men lika viktigt är etiken – vi måste sköta detta på ett bra sätt, med respekt för djuren.

Samspelet med jakthundarna

Båda två framhåller naturupplevelsen, spänningen och samspelet med jakthundarna som den största behållningen av jakten. Bjarnes favoritjakt är fågeljakt, medan Johan föredrar vildsvinsjakt.

– Dessutom bidrar vi jägare till att hålla viltstammen under kontroll, säger Bjarne. Vissa djur orsakar skador på åkrar och tomtmark och kan även vara trafikfarliga.

Intresset för att delta i en kurs för jägarexamen är stort. Alla sorters människor deltar. På senare år har det också blivit lite av en statussymbol att ha tagit jägarexamen.

– Förr var det golf och segling som gav status, nu är det jägarexamen, säger Bjarne. Vissa tar till och med upp sin jägarexamen på cv:t!

Johan noterar också att det är fler och fler kvinnor som tar jägarexamen.

Jagat hela livet

Även Johan har jagat hela livet – sedan han som liten fick följa med sin pappa ut i skogen. Numera jobbar han som vapenhandlare på dagtid. Jakten sköter han på fritiden. Att han blev kursledare beror på att en kontakt på Facebook visste att Medborgarskolan sökte folk. Johan nappade och tycker att det är jättekul:

– Det är kul att få dela med mig av mina erfarenheter och mitt intresse för jakt. Dessutom är det nyttigt att vara kursledare, man utvecklas som person.

Johans tre bästa tips för att bli en bra jägare

  • Var noga med säkerheten
  • Tänk på etik och moral – det är levande varelser du jagar
  • Tänk på att du aldrig blir fullärd

Bra att veta

Jägarexamen
Den som vill skaffa sig ett jaktvapen måste enligt lag avlägga en jägarexamen. Samma krav har markägare på jaktarrendatorer och flertalet jaktlag på nya medlemmar. Jägarexamen består av flera delprov, både teoretiska om djur, natur och vapen samt praktiska skjutprov.

Jägarbevis
Ett jägarbevis visar att du klarat en godkänd jägarexamen. Jägarbeviset, försett med provtagarens fotografi, utfärdas av provledare när det teoretiska provet avlagts. I jägarbeviset inför provledare övriga godkända delprov efterhand som de avlagts.

Vapenlicens
Godkänd jägarexamen är en förutsättning för att du ska kunna ansöka om licens för jaktvapen. Den som ansöker om vapenlicens ska för polisen uppvisa ett jägarbevis som täcker kvalifikationskraven för det vapen ansökan avser.

Jaktkort
Alla som jagar i Sverige måste ha det statliga jaktkortet. Det är ett bevis på att du betalat viltvårdsavgiften på 300 kr/år.