Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Semestra klimatsmart

Visst kan det vara lockande att flyga snabbt och billigt till fjärran destinationer – men det är helt enkelt inte ok att göra det längre. Klimataktivisten Josef Henschel föreläser i höst och tipsar om hållbart resande och fantastiska resmål som gör den längre restiden värd mödan.

Kanske har du nyligen kommit hem från en utlandssemester med lite dåligt samvete över det koldioxidutsläpp din flygresa orsakade. Eller kanske flyger du inrikes i jobbet eller planerar en längre bilresa med familjen och funderar över om det finns rimliga tids- och prismässiga alternativ att resa miljövänligare på. Då är du inte ensam. De senaste åren har det blivit allt mer uppenbart att varje enskild person måste göra så mycket som möjligt för att bidra till att rädda klimatet – men det är inte alltid så lätt att veta hur. Vi vill ju resa och upptäcka världen och har vant oss vid dumpade flygpriser och att ta oss mellan världsdelar på några timmar. Då är det bra att andra tänker och planerar åt en! Ett nytt bra hjälpmedel är Klimatsmart semester, en sökmotor och en sajt där du superenkelt kan se hur stor just din klimatpåverkan blir när du reser. Här kan du också få tips om hur – och kanske vart – du kan resa i stället.

Stannar på marken

Klimatsmart semester har skapats av Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg på uppdrag av Västra Götalandsregionen, och en av personerna som är involverad i projektet är klimataktivisten Josef Henschel. Nu delar han med sig av sin breda kunskap om klimatpåverkan och hållbart resande och hur vi alla kan bidra i ett antal föreläsningar i Medborgarskolans regi. Själv skulle han aldrig komma på tanken att flyga.

– Senast jag flög var 2015, och jag tror faktiskt inte att jag någonsin kommer att flyga igen. Kanske om 50 år när det finns elflyg, säger han.

När vi talas vid sitter han på tåget på väg ut mot Koster där han ska tillbringa sommaren; lite bekymrad dock över att han måste ta färjan sista biten.

– Jag har testat att paddla och att segla över, för färjan släpper ut lika mycket som flyget. Jag hoppas att utvecklingen mot elfärjor går snabbare, säger han.

Flyg är billigt för plånboken men inte för miljön

Josef Henschel gör nämligen allt han kan för att minska sin klimatpåverkan, vilket bland annat innebär att han cyklar, går eller åker kollektivt eller tåg när han reser. Något han vill att fler gör. Det är en förlegad politik med subventioner som lett till alldeles för billiga flygresor som dragit saker till sin spets, menar han. Numera kan man resa till Thailand eller USA för några tusenlappar, och det vimlar av sökmotorer som räknar ut lägsta pris, ibland med flera mellanlandningar och komplicerade rutter som orsakar ännu mer utsläpp. I Klimatsmart semesters kalkylator kan du se sanningen i vitögat och svart på vitt få siffror på att den där weekendresan till USA kanske är billig för plånboken men inte för miljön.

– Tur och retur New York innebär två ton koldioxidutsläpp – det är vad en person behöver ha i årsförbrukning för att hålla en hållbar nivå – bara på en enda resa. Det går helt enkelt inte att flyga till New York, konstaterar Josef.

Andra färdsätt, nya resmål

Fiffigt nog tipsar också sajten, som har massor av tips och också en blogg om hållbart resande, om andra mer klimatsmarta färdsätt och inte minst andra resmål som du kan välja i stället, så att du kan fortsätta att se dig om i världen utan att få dåligt samvete. Några av Josefs egna bästa tips är att ta sig till Italien med österrikiskt nattåg, åka norrut till Sveriges fantastiska fjäll eller att upptäcka vårt närmaste grannland Norge.

– Där finns otroligt vacker natur som helt hamnat i skymundan av alla billiga tropiska destinationer, säger han.

Själv tänker han inte låta flygstoppet begränsa honom i upptäckandet av världen.

– Jag är intresserad av vin- och grönsaksodling och vill gärna resa till Spanien och Italien, men i stället för att det tar två timmar med flyg låter jag det ta två dygn med tåg. Eller ännu längre, med stopp på vägen för att uppleva Paris, Barcelona, Madrid och fina vingårdar på vägen, säger han.

Inspirerande föreläsning

Föreläsningen han ger på Medborgarskolan riktar sig till alla som vill lära sig mer om klimatet och få inspiration till att resa på annat sätt.

– Jag hoppas kunna ge några tankeställare och samtidigt väcka lusten att resa på andra sätt än snabbt, billigt och långt. Resan i sig kan bli en väldigt fin upplevelse för den som kan acceptera att saker och ting får ta tid – något som vi inte är vana vid nu för tiden.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Sally Mattsson