Keramikkurs stressar av

Att keramik är så populärt kan bero på att det både är avstressande och meditativt. Det tror kursledaren Linda Ljunggren, som leder keramikkurser på Medborgarskolan.

– De som sitter på kontor och stirrar på sin skärm hela dagarna tycker att det är skönt att få göra något med händerna, säger Linda. Det är fascinerande att se hur de njuter av det – ibland kommer de till keramikkursen direkt från kontoret, klädda i högklackat och dräkt bland damm och kladdig lera.

Linda har arbetat som keramiker i många år men inte kunnat försörja sig på detta. Hon är också utbildad bildlärare och jobbat i grundskolan i många år. Men för fem år sedan tog hon steget och blev kursledare i keramik istället.

– För mig som blivit hörselskadad efter alla år i grundskolan är det fantastiskt att få jobba med vuxna, säger hon. Och att leda keramikkurser på kvällarna är ett bra extraknäck som ger stor frihet.

Fokusera med drejning

Att så många vill gå en keramikkurs beror enligt Linda på att de vill jobba med sina händer.

– Det handlar om att fokusera när man drejar. Det är också utmanande eftersom man hela tiden strävar efter att lära sig former, nya tekniker och förfina det man gör. Det krävs tålamod och i början blir resultatet inte alltid som man tänkt sig.

Keramikkursen ger resultat

Linda understryker att alla kan göra något med sina händer. Hon har keramikkurser i blandteknik och drejning där kursdeltagarna gör bruksföremål som koppar och skålar eller något annat dekorativt och användbart. De som börjat på en keramikkurs vill oftast fortsätta att arbeta vidare när de förstår vad de kan göra.

Att jobba med keramik är både kreativt och tekniskt. Men det krävs tålamod och en hel del arbete för att bli en bra keramiker. Enligt Linda tar det tio år att bli så duktig att man kan göra flera exakt likadana skålar.

– Man måste kämpa på och tycka att det är kul!


Så här blir du en bra keramiker

  • Var tålmodig
  • Ge inte upp för tidigt
  • Tillåt dig att experimentera
  • Ha inte så stora krav
  • Var glad åt det du åstadkommer