Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Buketternas mästare

Per Benjamin har rest runt i världen och bjudit på sina fantastiska blomsterkreationer. I Sverige är han mest känd för dekorationerna i samband med Nobelfesten. Ett hedersuppdrag han har fått inte mindre än 4 gånger. I vår kommer han till oss på Medborgarskolan för att dela med sig av sina floristkunskaper.

Ett av livets alla bananskal

Per har alltid tyckt om trädgård och natur och när han gick i 8:an gjorde han praktik hos en florist och där och då föddes intresset för yrket. Per brukar kalla det för ett av livets alla bananskal. Han hade egentligen tänkt att han skulle bli arkitekt.

– En vanlig missuppfattning som många har om floristyrket är att det bara är romantiskt och lättsamt när det i själva verket är hårt, slitigt och man får skitiga händer. Dessutom jobbar man ofta när andra är lediga. Men det är även helt fantastiskt, ett riktigt hantverk där jag kan skapa de mest fantastiska kreationer.

Pers bästa tips

Pers bästa tips för att med en liten budget skapa blomsterkreationer är att tänka färg, sätta ett tydligt tema samt satsa på sånt som håller.

– Det många ofta gör fel är att de tar lite av varje för att de tycker att alla blommor i sig är så vackra. Min personliga favorit bland alla blommor är nejlikor. De är både fantastiska byggstenar i och med att de är så generösa i både färg och form samt det är en oerhört tålig blomma till skillnad från t.ex. rosor. Rosor är för övrigt ena riktiga divor som endast håller några dagar.

Nobelarrangemanget 2018

Många som känner Per tänkte nog att 2018 års nobeldekoration inte var hans stil. Men han har alltid gillat att utmana och har under hela sin karriär ägnat sig åt att tänja på gränserna. Vanligtvis är bladen det sekundära men till nobelfesten 2018 vände han på konceptet och lät de ta plats, något som fick stor uppmärksamhet.

– Arbetet med nobelarrangemanget är en lång process. Förberedelserna startade redan i januari inför festen som hålls i december. Allt ska hänga ihop. Det praktiska tog 8 dagar där vi var 25 personer som tillsammans hanterade 25 000 stjälkar. I två dagar ägnade vi oss åt att göra blad i sammet, tråcklade blad och metalltrådsblad. Det är två publiker att ta lika mycket hänsyn till. En på plats i Blå Hallen och en tv-publik. Jag har gjort massa fantastiska saker men jag måste nog ändå säga att Nobel är roligast då så många fler får se resultatet. Det innebär även en stor press men skulle jag få förfrågan igen skulle jag självklart tacka ja.

Buketter är kärnan i hantverket

Per tycker att det roligaste är att göra buketter då de är själva kärnan i hantverket. I 2015 års nobeldekoration var det var bara buketter, vilket han var väldigt nöjd över. Intresset för arkitektur har han kvar och hämtar mycket inspiration därifrån men även från andra designers och branschkollegor.

– Jag inspireras av vad andra gör och tar till mig av det. Jag tycker också om att dela med mig av mina kunskaper. På kursen jag ska hålla på Medborgarskolan kommer vi såklart arbeta med nejlikor och det kommer bli lite inspiration från nobel 2015.