Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Skyltfönster

Diplomutbildningen banade väg för karriärbyte och drömjobbet!

Flera av oss har kanske tänkt tanken att det vore en spännande utmaning att ta steget mot ett karriärbyte, att gå från det bekväma till något nytt. Precis det har Jessica gjort. Efter att ha arbetat med pedagogik under 10 år bestämde hon sig för att säga upp sig, byta karriär och gå Diplomutbildningen Visual Merchandiser Intensiv. Redan innan utbildningen var avslutad fick hon sitt drömjobb!

Hur kom det sig att du tog steget att utbilda dig på nytt och byta karriär?

Under hela mitt liv har jag varit kreativ, jag gillar färg och form och har alltid tyckt om att skapa, oavsett om det har handlat om att måla eller baka. Behovet av att även kunna vara kreativ på jobbet växte sig starkare och starkare, och så kom det en dag då jag kände att det var dags att göra något annat. Just då fungerade det, rent privat klickade det och omständigheterna gjorde att jag vågade ta steget.

MBS_VM_JB_2019.png

Jag påbörjade en Visual Merchandiser-utbildning på en annan skola, men hoppade av då den inte uppfyllde mina förväntningar. Nästkommande termin sökte jag till Medborgarskolans Diplomutbildning Visual Merchandiser Intensiv istället. Den var mer praktiskt inriktad och gav rätt verktyg för att jag skulle kunna göra ett karriärsskifte, vilket var mitt mål med utbildningen.

Hur har det varit att gå en intensivkurs?

Det har varit jättebra! Det har fungerat att kombinera jobb och studier eftersom lektionerna har varit förlagda på fredagar, lördagar och söndagar, ibland bara fredagar. Jag bor utanför Stockholm men har kunnat pendla utan problem.

I samband med att jag började leta efter en passande utbildning sökte jag samtidigt nytt jobb. Jag ville ha mer branscherfarenhet och har därför jobbat inom detaljhandeln samtidigt som jag har gått den här utbildningen.

Vad är det bästa du har lärt dig?

Eftersom jag jobbar i butik så har jag haft den här typen av uppgifter tidigare. Jag har gjort exponeringar, stylat skyltfönster och klätt provdockor, men då har jag alltid gått på känsla. Nu kan jag använda strategier som vi har lärt oss på lektionerna och jag har fått ett kvitto på att jag tänker rätt när jag skapar en exponering. Jag har fått det teoretiska underlaget och svar på varför jag gör på ett visst sätt.

Hur ser upplägget ut vad gäller teori och praktik?

Det är en lagom balans mellan teori och praktik. Det var mer teori i början men ju längre in i utbildningen vi kom desto mer praktik har det blivit. Trots teorin så har vi alltid haft praktiska inslag i undervisningen. En uppgift har till exempel handlat om stilgrupperingar, hur man bygger upp en installation, ett koncept och en känsla i ett skyltfönster baserat på en given stil.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Allt har gått väldigt snabbt. I december bestämde jag mig för att söka den här utbildningen, och i mitten av februari startade den. Nu är det början av april och utbildningen är inte över än, men jag har redan fått jobb! Det är roligt att få göra det man brinner för.

Berätta om vägen till jobbet

Vår lärare Berit pushade oss att söka jobb, vilket jag gjorde. Jag blev kallad på intervju och fick samtidigt i uppgift att genomföra ett arbetsprov. Arbetsprovet gick ut på att skapa en exponering på en yta i butiken med hjälp av tre ställningar med kläder. Här fick jag möjligheten att applicera mina kunskaper från utbildningen vad gäller färgkombinationer och stilgrupperingar. I sådana här situationer är det bra att ha stort intresse för det man jobbar med, att uppmärksamma nya stilar och utvecklingar, för då blir det lättare att arbeta mot andra målgrupper än den man själv tillhör.

Både intervjun och arbetsprovet gick bra! Jag påbörjar min anställning nästa vecka och på fredag samma vecka har vi vår sista lektion och då får jag mitt diplom som Visual Merchandiser.

Har du något tips till de som vill göra ett karriärsbyte?

Det viktigaste är att lita på sin magkänsla och att man tar tillvara på de tillfällen som ges. Jag fick tillfälle att byta karriär och gjorde det istället för att stå kvar i det som är bekvämt. Jag valde att ta mig ut på det här äventyret och jag ångrar inte att jag vågade ta det steget!