Quiltning är att skapa dekorativa konstverk med lappteknik

Quilta är en form lappteknik som kräver tålamod, noggrannhet och kreativitet. Med bomullstyg skär man ut olika geometriska former som sedan, enligt traditionen, ska sys ihop för hand.

I dag kombinerar många att både att sy för hand och med maskin. De sammanfogande textilbitarna har också en mellanliggande vadd som skapar olika nivåer i konstverket.

- Jag tycker det är jättekul med vår studiecirkel här på Medborgarskolan. Boka in onsdagar klockan 13:00-16:00, för vi träffas en gång i veckan för att göra olika Quiltningar. Det har blivit allt från väskor, väggbonader och pennskrin till dukar och täcken, berättar Ohnni Jönsson som är aktiv i Ystad.

Det ursprungliga syftet med lappteknik var att ta tillvara på tygspill från annan sömnad. Med tiden har detta utvecklats och i dag skapas dekorativa konstverk med tekniken.

Starta en egen grupp eller gå med i en befintlig

Gruppen i Ystad som Ohnni Jönnson deltar i består av sex damer som gärna tar emot fler deltagare. De som vill vara med i gruppen behöver inte kunna lappteknik men måste vara intresserade av tyger och sömnad mer generellt.