Zumba Gold är en dans i lite lugnare tempo

Det hörs härlig musik och sköna skratt i Medborgarskolans lokaler en helt vanlig tisdagskväll. Det är dags för Zumba Gold, en dansform där tempot är lite lägre. Kursen är fullbokad med tjugo dansanta deltagare. Att kombinera dans och musik skapar glädje och blir en träning för både kroppen och knoppen.

- Att kombinera dans och musik gör mig glad. Det är inte bara en träning för kroppen utan även för knoppen. I dansstegen använder jag hela kroppen som jag sedan koordinerar till musiken. Detta gör att jag även motionerar hjärnan, berätta Shicarra Klemedsson, som är en av deltagarna.

Det märks att alla har kul när de dansar för de hinner även bjuda på stora leenden mellan varven av koncentration på dansstegen. Att röra sig tillsammans med andra ger, förutom energi, också ett socialt sammanhang och en grupptillhörighet, vilket är lika viktigt som att dansa.

- Dans är något som praktiskt taget alla kan njuta av för det finns ingen åldersgräns. Jag kan dansa i hur många timmar som helst och jag märker inte hur trött jag blir, berättar dansläraren Ljubica Petrovska som i dag har Zumba Gold.

Redan när lektionen är slut märks det att alla deltagarna redan längtar till nästa tillfälle. De skrattar och pratar om när de träffas nästa gång, för många av dem går på flera olika danskurser på Medborgarskolan. Vissa av deltagarna har aldrig dansat innan, medan andra har dansat allt från jazzbalett, aerobics till orientalisk magdans. Oavsett syns det att de trivs med sin dans.

- Det är inte bara dansen och musiken som är viktiga, utan för mig är det något speciellt med ledaren. För med en bra instruktör blir det både lättare att lära sig stegen och mycket roligare, berättar Shicarra Klemedsson.

Alla mår bra av att röra sig

All form av rörelse påverkar hälsan positivt, allt från att blodcirkulationen ökar och du känner dig pigg och stark till att du mår bättre och kanske också förbättrar din sömn. Den stora frågan för många är vilken form av rörelse som man ska välja? Springa, promenera, träna på gym, träna i grupp eller varför inte dansa?

- Mitt råd till alla som funderar på att prova ett nytt sätt att träna är att ställa frågan: Hur kul är detta? Det märks att många som väljer dans snabbt konstaterar: Detta är ett kul sätt att hålla sig i form, berättar Ljubica Petrovska.