Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Kursledare med hjärta för keramik

Jenny Thunberg föll för keramikens kreativa processer när hon gick sin första kurs i ämnet på Medborgarskolan. I dag är hon en av våra uppskattade kursledare och passionen till keramiken är starkare någonsin.

Berätta om dig själv och hur du kom i kontakt Medborgarskolan?

Jag är 57 år, gift och bor i Uppsala. Jag är utbildad sjuksköterska och har arbetat med det i över 30 år men slutade 2018. Min första kurs på Medborgarskolan gick jag 1980. Det var en keramikkurs och jag kände direkt att jag bara älskade att hålla på med leran. 2003 började jag gå fler keramikkurser och distansutbildningar bland annat på folkhögskola inom keramiskt hantverk och nu har jag en egen verksamhet och arbetar till största delen som keramiker.

Jenny Thunberg.jpeg
Jenny Thunberg är kursledare i keramik på Medborgarskolan.

Vad gör du på fritiden?

Jag har inte så mycket fritid om jag ska vara ärlig men jag brukar träna på gym och tycker om att gå på yoga. Utöver det så tycker jag om att vara ute vid kusten i mina svärföräldrars sommarstuga och att vara i min släktgård som ligger i Västerbotten.

Berätta om din hantverkskurs.

Jag har kurser med inriktning på grunderna i keramiskt hantverk. Vi går igenom allt från kavling, tumning, ringling, drejning och delvis olika dekortekniker. Allt beroende på vilka grundkunskaper gruppdeltagarna har och deras önskemål. Jag tycker att det är roligt att lära ut det jag kan och gläds med studiedeltagarna när de tycker att det är roligt och att de utvecklas och lär sig någonting de är intresserade av.

Vad motiverar dig?

Den kreativa processen. Att ha en idé och sedan försöka hitta vägar för att nå fram till målet.

Vad betyder folkbildning för dig?

Folkbildning för mig är att ge alla möjlighet att öka sin kunskap och utvecklas inom något område som individen själv önskar sig och att det är utanför den traditionella skolvärlden.

Skulle du rekommendera någon annan att söka sig till Medborgarskolan?

Ja, absolut. Både att gå på kurs och att bli kursledare! Kursutbudet är stort och jag har prövat på en massa roliga och lärorika kurser som möbelmålning, kalligrafi och många keramikkurser. Att vara kursledare är fantastiskt roligt och jag lär mig nytt själv på vägen så det kan jag varmt rekommendera.