Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Träffa en av våra kursledare

Vi har flera hundra fantastiska kursledare. En av dem är Gaja Dudkiewicz, som håller kurser inom molekylär gastronomi. – Jag vill utmana gästerna med mina måltider – exempelvis genom att skapa mat som ser ut som något helt annat än vad det är.

Gaja har arbetat som kock samt jobbat som föreläsare, kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon har en gedigen utbildning inom gastronomi och culinary management (B.Sc. MIB) och är dessutom kursledare hos oss på Medborgarskolan.

Vad är typisk för ditt sätt att laga mat?

– Med mig i köket så vet man aldrig vad det blir. Jag är den som skapar den kontroversiella middagen, bryter mot regler och utmanar normer som finns i restaurangbranschen. Jag vill utmana gästerna med mina måltider – exempelvis att skapa mat som ser ut som något helt annat än vad det är. Jag vill förvirra gäster, väva samman teater och konst, ha maten hängande i taket, få dem att känna känslor som inte direkt kopplas med fine dining middag t.ex. rädsla eller obehag. Jag brukar säga att jag är en ”disruptor” ( red anm. disrupt - att störa, rubba ordningen).

Vad lär man sig på dina kurser?

– På mina kurser lär du dig att laga mat med ett vetenskapligt perspektiv. Fokus ligger på processer och reaktioner som sker bakom matlagningen. Utgångspunkten är att med kunskap om dessa, skapa otroliga kreationer i köket. Det ger bättre förståelse för matlagning som helhet. Den kunskapen kan tillämpas på vilka recept som helst.

På kursen Molekylär gastronomi lägger jag lite större tyngd på kreativitet. Där skapar vi överraskande och spännande rätter, självklart med hjälp av olika kemiska reaktioner som gör dessa skapelser möjliga. Tänk dig att du får spaghetti serverat som efterrätt och efter du har smakat på den visar det sig att det faktiskt är vitchoklad och jordgubbar eller stekt ägg som är mango och kokos.

Vad är det bästa med att vara kursledare?

– Det bästa med att vara kursledare är att jag får dela med mig av kunskap som jag har skaffat mig under åren. Men även att hjälpa andra genom att förklara varför saker i köket funkar på ett visst sätt, varför det blir fel ibland och hur man kan se till att det blir rätt. Jag gläds åt att inspirera andra till att tänka mer vetenskapligt när det gäller matlagning och introducera ett annorlunda perspektiv och matlagningssätt. Det är också roligt att träffa nya personer med olika synpunkter, åsikter och perspektiv.

Var får du din inspiration ifrån?

–Jag får inspiration från mina kursdeltagare. Jag älskar att ha en dialog med dem och Ibland kan det dyka upp spännande frågor eller idéer som jag själv inte funderat över tidigare.

I början av min karriär var mina största inspirationer kockar som höll på med molekylär gastronomi och bidrog till detta kontroversiella matlagningssätt t.ex. Grant Achatz från Alinea, Heston Blumenthal från The Fat Duck samt Ferran Adriá från El Bulli. En annan stor inspiration var Hervé This (en fransk kemist som har specialiserat sig på molekylär gastronomi). Senare insåg jag att det som inspirerade mig mest inte var individerna utan deras tankesätt och att de vågade introducera något nytt och gränsbrytande till restaurangindustrin.

Det som inspirerar mig mest nu är interdisciplinär tvärvetenskap. Jag gillar att samarbeta med människor från andra discipliner och slå ihop kunskaper för att skapa riktigt spännande projekt.

Vad är det som driver dig?

–Det som driver mig mest är människor i restaurangbranschen som säger ”det kommer inte fungera”, att det inte går att göra vissa saker eller att saker måste vara gjorda på ett visst sätt. Jag vill visa att det inte finns några regler eller rätt och fel. Jag vill förmedla att allt är möjligt och att man inte ska sätta upp en mur kring sin egen kreativitet.

Vill du se bilder från Gajas matkreationer kan du kolla in hennes Instagram: gaja.dudkiewicz