Hilma jobbar heltid med att boka band

Hilma Kekkonen Orrell driver företaget HKO bookings och arbetar heltid med att boka band, både i Sverige och Europa. Våren 2020 håller hon workshops online via Medborgarskolan för att dela med sig av sina yrkeskunskaper.

Hur kommer det sig att du ska hålla en gratisworkshop på Medborgarskolan?

Nu i coronatider har jag väldigt lite att göra med bokningar så då känns det som en bra tid att fortbilda andra och dela med mig av mina verktyg till band så att de kan göra det bästa av denna situation. Jag vill bidra med något peppigt och viktigt som går att göra hemifrån så att flera band kan komma ut och spela efter coronakrisen.

Hur kommer det sig att du började jobba med att boka band?

Jag började att arrangera spelningar och festivaler i min hemstad Uddevalla. Jag tyckte inte den musik jag själv ville höra fanns och började ta dit dem själv. Därefter började jag hjälpa vänner med spelningar och jag fick även förfrågan av några band om jag kunde tänka mig att bli deras bokare. Jag flyttade då till Stockholm och startade mitt bokningsföretag som jag nu arbetar heltid med. Jag bokar gig över hela landet och har även ett antal europaturnéer i bagaget.

Vad finns det för fördelar för ett band att själv boka sina gig?

Jag tycker att det smartaste för nya band att börja boka själv. På så sätt lär det sig hur det fungerar, att knyta kontakter och vad de tycker är viktigt.

Finns det gig som man bör tacka nej till?

Särskilt i början av sin musikkarriär är det bra att ta så många gig som möjligt, dels för att öva på livegrejen och dels för att hitta nya fans. Jag brukar vara noga med att band inte ska ta gig där de blir utnyttjade. Det går att ta gratisgig om man vet att arrangören skulle betalat om de haft möjlighet, men om arrangören bara är ute efter en gratisspelning, säg nej. Du bör heller inte ta gig som inte hör ihop med din artistimage eller vad du står för.