Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Tolkutbildning för ett bättre samhälle

Att förstå och bli förstådd i kontakten med myndigheter är avgörande för människors rättssäkerhet. Därför behövs tolkar. Basel Al Shannag gick Medborgarskolans ettåriga tolkutbildning i Malmö och jobbar i dag med allt från asylärenden till ekobrott.

Basel Al Shannag är auktoriserad tolk och ett välkänt ansikte i Malmö tingsrätt och förvaltningsrätt. Där tillbringar han flera dagar i veckan med att tolka mellan arabiska och svenska i olika rättsliga ärenden.

– Det är ett spännande jobb, men ansvaret är stort. Det kräver höga etiska och moraliska värderingar och att man tar sitt uppdrag på största allvar, säger han.

Mer än språkkunskaper krävs för en tolk

Basel kom till Sverige från Jordanien när han var 16. Han har alltid varit språk- och litteraturintresserad, talar fyra språk och började extraknäcka som tolk efter studier utomlands. Men det är inte bara språkkunskaper som behövs för att bli en bra tolk. Därför valde Basel att gå Medborgarskolans ettåriga tolkutbildning. I dag heter den kontakttolkutbildning och är ett steg på vägen till att bli auktoriserad tolk.

– Det var en nödvändig utbildning att gå för att fördjupa sig och bli rustad med såväl grundläggande realia som terminologi inom sjuk-vård, juridik, asylärenden och socialtjänst, säger han.

I dag driver Basel ett eget tolk- och översättningsföretag, ConnectUs AB. Typen av uppdrag för honom som auktoriserad tolk är varierande.

– Jag hjälper alla sorters människor, allt från analfabeter till högutbildade. Det kan vara känsliga ärenden, som när högt uppsatta militärer söker asyl eller när någon begått ekobrott. Det är därför fundamentalt att greppa vikten av den psykosociala interaktionen och besitta en bred språklig kunskap.

FAKTA

Medborgarskolans utbildning för kontakttolkar är på deltid två kvällar i veckan och ungefär en helg i månaden.

Utbildningen inkluderar språkfärdighet, samhällstolkning, sjukvårdstolkning, juridik, migrationstolkning, teknik och etik.