Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

"Asylsökande är modiga människor som vill ändra på sina liv"

För 30 år sedan kom Vija Supe till Sverige från Lettland. Idag är hon en av våra uppskattade kursledare i asylsvenska. Att själv ha erfarenhet av två kulturer har hon glädje av i sitt arbete, liksom kunskaperna av att ha varit musik- och modersmålslärare.

Att undervisa i asylsvenska, vad betyder det för dig?

- Jag känner att jag gör en stor insats för integrationen och så vill jag att deltagarna ska känna att vi ska upptäcka det här nya landet tillsammans!

Du tar hjälp av musik i din undervisning?

- Ja, eftersom jag är musiklärare i grunden, eller närmare bestämt kördirigent, försöker jag få in musik i min undervisningsmetod. Med hjälp av sånger lär vi oss färdiga fraser och tränar på uttal. För när man sjunger är man inte lika blyg att forma munnen och överdriva vokaler. Då är barnsånger perfekta. Som när vi hade kroppen som tema och sjöng den kända barnvisan ”Huvud, axlar, knä och tå”, med hjälp av gesterna kunde vi koppla ihop orden med sin betydelse.

Vad tycker du om Medborgarskolans upplägg och insatser för asylsökande?

- Att Medborgarskolan är utmärkt när det kommer till integration, både vad gäller asylsvenskan och olika samarbeten med flyktingboenden och kommuner. Man tar ett stort ansvar genom att förmedla att här finns gratis kurser i svenska som håller hög kvalitet, vilket deltagarna också märker. Och så gör Medborgarskolan ett stort jobb med organisation, administration och den pedagogiska biten, där vi kursledare har en tydlig läroplan att följa vilket känns stabilt och tryggt.

Jobbar du och de övriga kursledarna i team?

- Absolut. Vi har regelbundna pedagogiska möten, där får vi får stöd av Medborgarskolan och kan dela erfarenheter och hjälpa varandra. Som exempel kan jag nämna Asyl-Luciakören, en idé jag hade och som kunde realiseras tack vare Medborgarskolan och mina kollegor. Att fira Lucia är något väldigt svenskt! Så deltagarna fick lära sig julsånger och på luciadagen var vi och lussade på Childhoods huvudkontor. Det var mycket viktigt och värdefullt för deltagarna att få känna sig delaktiga i den svenska kulturen och inte bara betrakta den vid sidan av. Mina kollegor ställde också upp genom att själva sjunga och delta i luciatåget så det var en riktig solidaritetskänsla! Se luciatåget här

Är vi svenskar dåliga på att engagera oss i integrations- och asylfrågor?

- Tvärtom! Jag tycker att svenskarna är mycket bra på att både organisera och engagera sig i integrationen. Det kopplar jag till den svenska kulturen, att svenskar har en stor ansvarskänsla.

Hur påverkas du av ditt jobb och vad har du för drömmar framöver?

- Att träffa så många människor från olika världsdelar som jag gör och få bli en del av deras liv berör mig starkt. Alla dessa människor som vågar ta nya tag. Som är beredda att kämpa, lära och ändra sina liv. Det är verkligen människor som vågar! Jag vill gärna fortsätta att lära ut det svenska språket via musiken och min dröm är att starta en kör. Dels för att körsång är en stark svensk tradition. Men också för att vi har en så stor, svensk visskatt, från Evert Taube till folkvisor. Och tack vare musiken kan de asylsökande komma närmare den svenska folksjälen!