Att undervisa i språk är att bjuda på världen!

Marie-Jeanne började som kursledare på Medborgarskolan redan på 70-talet. Hon är en genuin folkbildare som älskar att undervisa och dela med sig av sin kunskap och har under åren utbildat tusentals personer i franska språket.

Hur länge har du varit kursledare på medborgarskolan?

Jag är född och uppvuxen i Frankrike och efter studenten åkte jag till Tyskland och var där i några år genom ett studentutbyte i syfte att främja freden mellan länderna. Där träffade jag min före detta man som var svensk och 1972 flyttade jag till Sverige. Samma år började jag som kursledare på Medborgarskolan. Jag var då endast 23 år och var ledare i matlagning med fransk touch. Jag minns att det främst var äldre krögare som gick på mina kurser. Efter en tid började jag undervisa i franska språket och har sedan dess hållit både nybörjarkurser såväl som avancerad franska men nu har jag mest konversationskurser. Jag tror att jag är en av de som arbetat längst som ledare på Medborgarskolan. Under åren som gått har jag sett Medborgarskolan växa och allting har blivit större.

Vad gör du när du inte håller kurser på Medborgarskolan.

Parallellt med att jag varit kursledare här har jag även varit lärare på skolor samt undervisat både företag och privatpersoner. Nu för tiden undervisar jag en grupp journalister. Jag är intresserad av språk och håller själv fortfarande på att förbättra min svenska trots att jag bott så många år i Sverige. Jag tycker om kultur och går på en hel del utställningar. Jag är även med i ett akvarellsällskap och målar en hel del.

Vilken kurs skulle du själv vilja gå?

Jag har tidigare gått på mindfulness och keramik. Skulle jag gå kurs nu skulle det vara någon kurs i hur man utvecklar sig själv, man blir aldrig klar. Jag skulle även kunna tänka mig att gå en språkkurs i engelska eller sjunga i kör.

Tycker du att den typiska kursdeltagaren har ändrat sig över åren?

Jag märker att flera deltagare har kontakt med Frankrike och att man till exempel läser franska för att man ska flytta dit eller för att hålla kontakt med barnbarnen. Jag upplever också att det är fler killar som läser franska nu än när jag började. Ny teknik gör också att undervisningen kan vara mer varierad. Jag anser dock att det viktigaste är konversation. Flera av mina elever på mina konversationskurser har gått flera kurser och en av mina elever är 91 år och har gått på mina kurser i flera år.

Vad är det bästa med att vara kursledare?

Jag älskar att undervisa och dela med mig av min kunskap. Att undervisa i språk är att bjuda på världen. På mina kurser vill jag att man både ska lära sig franska och lära sig att våga. Jag är mån om att få gruppen att trivas och att alla respekterar varandra, varje deltagare ska synas och höras. Vi utvecklas genom att diskutera och vi lär oss både franska samt växer som människor. Jag tänker mig att deltagarna kommer på mina kurser för att diskutera och att de lär sig franska språket är en bonus. Jag ser mig själv som en dirigent och mina kursdeltagare är min orkester som framför den vackraste av musik.