På ny kurs i livet

Olle och Susanna bor på Ljusterö i Stockholm men tillbringar gärna tid i Italien. För cirka fem år sedan köpte de en lägenhet i Tropea, en fantastisk by i södra Italien. Nu går de tillsammans på en kurs i italienska för att de ska kunna konversera med sina nya italienska vänner.

Något som de båda snabbt konstaterade var att det inte var så många som pratade engelska. Då paret ville lära känna lokalbefolkningen insåg de att för att kunna göra sig bättre förstådda skulle det vara bra om de behärskade språket. Efter lite googlande hittade de kursen på Medborgarskolan som de nu går.

– I större delen av mitt liv har jag drömt om att bo i Italien, säger Olle som efter en tågluff för 25 år sedan hade siktet inställt på att det var där han skulle tillbringa en del av sin framtid. Lägenheten ligger i byn Tropea i södra Italien, precis på toppen av den italienska skon. Det är det genuina Italien med fantastisk mat, underbara stränder och vänliga människor.

Olle och Susanna tycker att fler borde våga följa sina drömmar och tipsar gärna andra om hur man gör för att köpa boende i Italien - och att det är bra att kunna språket.

– Tänk så stor skillnad en kurs kan göra. För oss är det jätteviktigt att behärska språket för att vi ska kunna prata med våra italienska vänner på samma sätt som vi kan göra med våra vänner i Stockholm, säger Susanna.

Kursen de går på är en fortsättningskurs med fokus på att träna och använda vardagsspråket.

– Det är svårt med grammatiken, särskilt hur man böjer verben, men det blir lättare efter varje tillfälle. När man kommer över tröskeln och vågar så går det bra. Kursledaren är otroligt duktig på att lära ut, säger Susanna som ser fram mot nästa tillfälle.