Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Medborgarskolan inleder samarbete med 1,6 miljonerklubben

Tillsammans kommer Medborgarskolan och 1,6 miljonerklubben att anordna webbinarier, studiecirklar och föreläsningar på viktiga teman kring kvinnors hälsa och välmående. – Vi är glada över ett samarbete där vi kan bredda och nå ut till ännu fler människor, berättar 1,6 miljonerklubbens grundare Alexandra Charles.

1,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som arbetar för kvinnors hälsa och värnar om kvinnans situation i samhället. Alexandra Charles är grundare av organisationen och har sedan 1997 drivit frågor och spridit information för att förbättra kvinnors livskvalitet. Nu inleder de ett samarbete med Medborgarskolan och Alexandra berättar att hon ser fram emot att komma igång.

– Det känns väldigt roligt! Tillsammans kan man åstadkomma ännu bättre resultat än vad man kan göra på egen hand. Och Medborgarskolan är ju väletablerad sedan länge. Vi är glada över ett samarbete där vi kan bredda och nå ut till ännu fler människor. Vi vill ju, för allas bästa, sprida kunskap om det som kan förbättra kvinnors hälsa. Det är ju det som det här går ut på.

Äldre får lära sig att bli mer digitala

Samarbetet har börjat i Stockholm men kommer successivt att starta upp på flera platser runt om i landet. En del av samarbetet är att Medborgarskolan erbjuder 1,6 miljonerklubbens äldre medlemmar att få lära sig mer om den digitala världen och hur man är delaktig i det moderna IT-Sverige. De får lära sig hur man söker information och handlar på internet, hur man använder sociala medier, betalar räkningar och hur Bank-ID fungerar och mycket mer.

– Detta har visat sig vara väldigt uppskattat, berättar Alexandra. Det är viktigt att man inte bara tränar kroppen utan också knoppen. Att man inte hamnar i utanförskap, att man lär sig samt får möjlighet att ta del av ny kunskap.

Nya tider, nya möjligheter

Just nu arbetar man för fullt med att ta fram flera olika upplägg och former av samarbeten. En viktig del av Medborgarskolans verksamhet är att uppmuntra personer att fördjupa sig inom olika ämnen genom olika studiecirklar.

– Vi utvecklar bland annat en idé om att man i bokcirklar läser och diskuterar den bok som vi på 1,6 miljonerklubben gav ut förra året tillsammans med 21 sakkunniga forskare, läkare och professorer; ”Kvinnor och hälsa – Så mycket bättre”. Gruppen träffas och samtalar kring bokens olika ämnen och vid tillfällen håller författarna föreläsningar hos Medborgarskolan och svarar på deltagarnas frågor, berättar Alexandra.

På grund av den rådande pandemin har både 1,6 miljonerklubben och Medborgarskolan varit tvungna att digitalisera stora delar av sin verksamhet. Detta har öppnat upp nya möjligheter för verksamheterna.

– Den största fördelen med digital kommunikation är ju att man kan nå personer i hela landet och att man såldes inte behöver vara bunden till en viss geografisk plats, förklarar Alexandra. Vi planerar även att anordna olika webbinarier som belyser viktiga teman. Ett exempel är psykisk hälsa, vilket är särskilt viktigt i dessa tider av ovisshet då det är många som mår dåligt av att vara isolerade och är oroliga över pandemin.

Gå för hjärtat den 20:e september

Förutom seminarier och webbinarier arbetar 1,6 miljonerkubben också med att skapa interaktiva möten och anordnar varje år flera hälsodagar och hälsopromenader runt om landet. Den 20:e september klockan 12.00 går årets hälsopromenad av stapeln. På grund av pandemin fick det i år bli en digital promenad som alla kan delta i oavsett vart man bor.

– Promenera vart du vill i 45 minuter och ta gärna ett foto på dig själv som du lägger ut i sociala medier med #16halsopromenad. Då kommer man ju se hur många som är med runt om i landet. Det är ju väldigt festligt, avslutar Alexandra glatt.

Alexandra agerar värdinna för dagen och berättar att hon själv kommer att promenera ute på Gärdet där man anordnar en traditionell hälsopromenad för Stockholm med omnejd. Givetvis följer man Folkhälsomyndighetens rekommendationer och välkomnar upp till 40 deltagare (då det är funktionärer på plats). Boka och bekräfta din plats innan du dyker upp.

Anmälningsavgiften för promenaden går oavkortat till insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsa och blir stipendier för forskning på kvinnohjärtat. Vid anmälan via 1,6 miljonerklubbens hemsida får man även en digital goodie bag men också tillgång till ett digitalt hälsowebbinarie som sänds live klockan 16.00 den 20:e september. Bland annat kommer årets hälsohjälte att tilldelas årets hälsopris. Anders Bagge och Johanna Lind Bagge berättar om hundens betydelse för vårt välmående. Det blir även gympa med Susanne Lanefelt och yoga med Annika Jankell. Innehållet spelas in och kan ses i efterhand.

Är du intresserad av att veta mer om Hälsodagen och 1,6 miljonerklubben så kan läsa mer på deras hemsida.