Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Viktig simskola och varm samvaro

Varje söndag ses ett tjugotal syriska kvinnor i en liten simhall i Viskafors. Där lär de sig simma och överkomma sin rädsla för vatten – men får också tid att umgås, hjälpa varandra och lära sig mer om Sverige.

Vattenytan i den lilla, nästan fyrkantiga bassängen är än så länge helt stilla och spegelblank, men snart ska Nour Nazir, Maram Almobaied, Linda Mahfuz och deras väninnor i den syriska kulturföreningen Multaka Asham hoppa i för dagens simlektion. Det är söndag förmiddag och den kommunala simhallen i Viskafors är bokad bara för dem. Två simlärare förbereder lektionen genom att lägga fram flytkorvar och simdynor vid bassängkanten. Det är varmt och fuktigt. Inifrån omklädningsrummet hörs duschvatten som strilar, skratt och prat.

– Vi ser fram emot den här dagen hela veckan! Fyra timmar utan barn och man, det är härligt att få tid bara för sig själv, säger Nour.

De andra två nickar instämmande.

– Och så är det bra att vi bara är kvinnor här. Det tycker jag om. Vi lär oss något viktigt tillsammans, säger Linda.

– Ja, vattenkunskap och att simma på rätt sätt. Det måste man kunna. Jag kunde inte alls simma förut men det kan jag nu, säger Maram medan hon gör sig redo för dagens lektion.

Kulturförening med många aktiviteter

Multaka Asham har funnits sedan 2015, har ungefär 400 medlemmar och fungerar som en samlingsplats för personer som av olika anledningar kommit till Boråstrakten från Syrien och kringliggande länder. Föreningen anordnar en mängd aktiviteter för sina medlemmar, allt från kulturaktiviteter och dans till matlagning, filmvisning och hälsovård. En viktig del av verksamheten är en egen radiokanal och en Facebooksida som delger viktig samhällsinformation och nyheter. Många av föreningens aktiviteter sker i form av studiecirklar, och det är där Medborgarskolan kommer in i bilden. Michelle Helander är kontaktperson på Medborgarskolan och har med tiden blivit mer och mer engagerad i Multaka Ashams verksamhet.

– Multaka Asham är en förening som är otroligt involverad och engagerad i så mycket, inte bara sina egna studiecirklar utan också i dialogsamtal med kommunen om olika samhällsfrågor på ganska hög nivå, ofta tillsammans med andra kulturföreningar. Vår dialog handlar om högt och lågt, snabba frågor eller långa projekt – ett av många exempel på hur det kan vara att samverka med Medborgarskolan, säger Michelle.

Nour håller med.

– Det är ett utmärkt samarbete. Medborgarskolan stöttar oss på alla möjliga sätt. Alla frågor som vi inte har koll på … jag bara ringer till Michelle så har hon en lösning. Jag berättar för mina kompisar i andra städer att Medborgarskolan finns och flera av dem har inlett liknande samarbeten, säger hon.

Gemenskap

Simskolan för kvinnor har funnits i ungefär ett år och har snabbt blivit populär. Deltagarna är mellan 15 och nästan 70.

– De här timmarna betyder så mycket. Inte bara för att lära sig att simma utan också för hälsans skull. En kvinna som är med har problem med sina fötter och behöver träna på att gå, som behandling. Det kan hon göra här. En annan kvinna har diskbråck och slipper ha ont när hon rör sig i vattnet, säger Nour.

Vattenrädsla

Från bassängen hörs nu simläraren Linas instruktioner. I dag står ryggsim på schemat. Alla kan inte svenska så bra men Lina visar tekniken och kommer med handfasta tips och korrigeringar. Maram och Linda och flera andra simmar ganska snart fram och tillbaka på rygg tvärs över bassängen medan andra behöver en hjälpande hand eller ett flytredskap för att öva på bentagen.

– Simlärarna är så trevliga och duktiga på att lära ut till alla, oavsett vad vi kan innan. Första lektionen var det några i gruppen som fick lite panik och knappt vågade doppa ansiktet i vattnet. Men nu har de lärt sig så mycket och fått självförtroende, konstaterar Nour.

I Syrien är det långt ifrån självklart att barn och unga lär sig simma.

– Simundervisning finns, men det är inte viktigt i Syrien. Kanske för att det inte finns så många sjöar och för att många bor så långt från havet så att de inte tycker att det behövs. Det är inte heller en del av undervisningen i skolan, berättar Nour.

Själv lärde hon sig simma som liten, något hon var väldigt tacksam för när hon och hennes familj, make och tre små barn, flydde till Sverige för fyra sedan. Färden över Medelhavet tog två dygn i en alldeles för liten båt där det var så trångt att passagerarna satt som fastkilade. Hon berättar hur hon fruktade för sitt liv när vågorna gick höga.

– Jag vill inte komma ihåg – jag har försökt att glömma kylan och hur rädda barnen var. Vi var 400 personer i en träbåt avsedd för 40 personer. Två dagar tog det. Efter en sådan upplevelse ville vi aldrig bada igen. Det finns ju massor av fina sjöar kring Borås men jag och barnen var rädda. Att kunna öva i en simhall har hjälpt mig få självförtroende och våga igen, säger hon.

Burkini eller baddräkt

De flesta deltagarna väljer att bada i någon variant av burkini med långa ärmar och ben samt täckt hår, badkläder som faktiskt inte skiljer sig nämnvärt från simlärarens våtdräkt och badmössa; ändå är det ett kontroversiellt plagg som muslimska kvinnor ofta får försvara.

– Jag känner mig bekväm med burkini. I många länder är det ett stort problem att kvinnor har det, men i Sverige är burkini något normalt och jag tycker att är fantastiskt att man kan välja att ta på sig vad man vill här, säger Linda.

Simlektionen är slut och det är dags för en kort lunchpaus. Sedan blir det vattengympa och badlek. Diggiloo Diggiley dundrar ur högtalarna och kvinnorna dansar loss i vattnet till musiken. Det märks att stunderna i simhallen skapat en stor, viktig kvinnlig gemenskap.

– Vi dansar, pratar, fikar, bastar. Det handlar inte bara om simkunskap och vattenvana utan om att ha det roligt tillsammans! säger Nour.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Anna-Lena Lundqvist

Se filmen