Kvinnokarta – ett projekt som engagerar

Medborgarskolans historieprojekt Kvinnokarta Helsingborg har gjort stor succé. Med Kvinnokartan lyfts historiska kvinnor från respektive stad och intresset för projektet är stort. Allt arbetet sker i studiecirkelform och blir folkbildning på hög nivå.

Med studiecirkeln som grund skapas en karta för stadsvandringar om kvinnor som haft historisk betydelse för en stad eller ort. Det var i alla fall grundidén som nu växt till ett större projekt i Helsingborg.

- Det började med att jag läste en notis i en tidning om att det fanns så kallade Kvinnokartor i flera svenska städer, men knappt någon i Skåne. Jag tänkte att det måste vi göra något åt och så startade vi projektet Kvinnokarta Helsingborg, säger Camilla Bergvall, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.

Stor nyfikenhet på kvinnor som gjort skillnad

Lokala medier skrev om initiativet och snabbt hörde flera intresserade av sig och Camilla kunde starta studiecirkeln. De tolv deltagare i studiecirkeln har tillsammans letat fram kvinnor som haft historisk betydelse för Helsingborg. Målet var att skapa en karta för stadsvandringar. Den yngsta i gruppen är strax över tjugo år och den äldsta sjuttiotvå. Men deras gemensamma intresse för lokala kvinnoöden engagerar.

- Jag ville vara med i projektet av tre anledningar; jag är en historienörd, jag är feminist och jag är helsingborgare. Den här cirkeln kombinerar alla tre och jag tycker det är så peppigt att kunna bidra till en kompletterande historieskrivning, säger Josefine Thorén som är studiecirkelledare för gruppen.

Blivit mycket mer än bara en karta för stadsvandringar

Projektet har växt och innefattar även föreläsningar om historiska kvinnor.

- Responsen har ju varit fantastisk! Intresset för både att vara med i cirkeln men också för våra föreläsningar och sidoprojekt har varit jätteroligt att se. Det gick från en vag idé om en karta till flera olika kartor, appar, föreläsningar, podd, syster-cirklar och jag tror det kan växa mer och mer. Endast fantasin sätter stopp!, säger Josefine Thorén.

Så här gör du en kvinnokarta på din ort:

  • Hitta likasinnade som också brinner för att lyfta fram kvinnor ur historien på din ort
  • Starta en studiecirkel hos Medborgarskolan
  • Besök bibliotek, stadsarkiv och liknande för att samla material. Sök också på internet.
  • Träffas regelbundet i studiecirkeln och berätta om vad ni hittat för varandra. Dela gärna upp ämnen, personer och tidsepoker mellan er i gruppen så att ni inte gör efterforskningar om samma person.
  • Samla all information (och källor!) i ett gemensamt dokument.
  • Välj ut vilka som ska vara med på kartan, tänk på mångfalden så det inte blir en enformig karta. Se också till att det finns bra platser centralt i staden som kan fungera som punkter på kartan. Det ska vara en lagom lång promenad med intressanta stopp.
  • Bara fantasin sätter gränser, låt projektet växa om intresset finns!

Starta en kvinnokarta där du bor!

Kontakta oss om du vill veta mer om hur du startar en Kvinnokarta