Lyckliga stunder i cirkelform

Vad kan en studiecirkel vara? Svaret är: nästan vad som helst! Ett exempel är Happy Time, en studiecirkel för unga som behöver läxhjälp.

På Happy Time i Lund står de unga ansvariga Lo Nordahl, Julia Lång och Madeleine Eldh redo att hjälpa till med skoluppgifter och ser till att skapa en mysig stämning med fika och musik.

– Vi inspirerades av kommunens ungdomsmötesplats ComUng. Vi är där mycket och tycker att det är ett fantastiskt forum där människor med olika bakgrund träffas och får hjälp. Men eftersom det är stängt på helgerna bestämde vi oss för att öppna ett eget ställe, berättar Lo.

En lösning som passade oss

Efter lite efterforskningar insåg de att en studiecirkel var ett både enkelt och ändamålsenligt sätt att komma i gång.

– Vi tog kontakt med Medborgarskolan och fick väldigt fin kontakt. Det som erbjöds passade våra förutsättningar bra, säger Julia.

Centrala lokaler

De fick en central lokal så att det är lätt för folk att hitta och ta sig dit, marknadsföring, planering och resurser att komma i gång. Nu har Happy Time funnits sedan i ett år och lockar en stor grupp unga i åldern 16 till 35 varje helgdag. Många som behöver studiero eller hjälp med framför allt svenska och matte tar med sig uppgifter dit, andra kommer för att spela kort eller bara hänga lite.

Planer finns på att bredda aktiviteterna – kanske bjuda in föreläsare, göra studiebesök eller se på film.

– Det känns jätteroligt att vara ansvarig för en verksamhet som betyder mycket för många! Vi älskar dessutom att hjälpa folk och har jättekul under tiden, säger Julia.