Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Körsång för alla!

Alla kan sjunga med rätt vägledning. Vår körledare Lotta tror att varje människa som föds har anlag för att sjunga. I Kör för alla får man vara med oavsett vilket erfarenhet och kunskap man har innan. Utvecklas det gör man tillsammans.

Att körledaren Lotta Björkqvist brinner för musiken går inte att ta miste på. Hon har själv sjungit sedan barnsben och för tillfället studerar hon vid Musikhögskolan i Örebro där hon utbildar sig till musiklärare och sångpedagog, för att i framtiden kunna utvidga sitt intresse och dela med sig till andra. Detta är dock något hon redan börjat med så smått, varje onsdag leder hon nämligen kören Kör för alla som hon varit med och startat i Medborgarskolans regi. Körnamnet skickar ut den solklara signalen att alla är välkomna till denna kör och på frågan om alla verkligen kan sjunga svarar Lotta så här:

- Alla kan sjunga med rätt vägledning. Jag tror att varje människa som föds har anlag för att sjunga. Sedan är det klart att det är skillnad på den som växer upp i en musikalisk familj och har musiken omkring sig hela tiden och den som är 40 år och aldrig tagit en ton innan. I Kör för alla får man vara med oavsett vilket erfarenhet och kunskap man har innan. Vi väcker förmågan tillsammans.

Det finns inget krav på att man t.ex. ska kunna läsa noter och repertoaren skapas till viss del av körsångarna själva. De skickar ofta förslag på låtar till Lotta som hon tar till sig och arrangerar om så att de ska passa kören. På så sätt blir glädjen ännu större.

- När jag startat kören på Medborgarskolan så upptäckte vi att det fanns ett ännu större behov i stan. Då startades en kör till, som leds av min kollega Vanja Lindeberg. Vi brukar samköra repertoaren och har nyligen haft en konsert med båda körerna tillsammans. Det var verkligen jättekul!

Och det är just det som Lotta återkommer till, det roliga och stimulerande i att sjunga tillsammans. Hon älskar att sjunga själv men tycker det är ännu roligare att leda kör. Hon har alltid gillat att leda andra och det märks när hon beskriver den tillfredsställelse det ger att ha tänkt, arrangerat och instruerat och sedan få höra det hela ta form när kören tar ton. Hon uppskattar även känslan av att kören blir ett så viktigt socialt tillfälle för många, man ingår liksom i ett sammanhang.

Kören är viktig ur många aspekter. Lotta berättar att hon har sett folk komma till kören, trötta efter jobbet, men så går de hem efteråt med mer energi och ett leende på läpparna. Hon tycker att körsång borde kunna vara en sorts friskvård – det finns till och med forskning som visar på att hälsoeffekterna med körsång är enorma.

- Sång engagerar alla delar av hjärnan. Dessutom är den som en glädjeexplosion i hela kroppen… det är i sången som man är som mest fokuserad, glad och fri.

På Medborgarskolan har musik och sång alltid varit ett viktigt inslag i verksamheten. Från norr till söder i vårt avlånga land finns massvis av glada körsångare som utövar sitt intresse tillsammans. Man skulle kunna säga att Medborgarskolan ser till att det verkligen finns en kör för alla!

Text: Camilla Danielsson

Foto: Mariana Junell