Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Musikhuset – ett ställe att växa på

Jesper Schröder har en dröm – att en dag få spela med sitt band på de riktigt stora scenerna. Vägen dit går via hårt jobb och många repetitioner på Medborgarskolans musikhus i Gävle. Detta tillsammans med vilja, tro och glädje ger Jesper och hans band The Secondaries goda förutsättningar att lyckas.

Jespers och Medborgarskolans vägar möttes första gången i början av 2014. Då var han och bandet The Goghs igång med sin studiecirkel och repade i studieförbundets replokaler vid Blåsåsen i Gävle. Efter att bandet senare samma år slutat spela, jobbade Jesper vidare med sitt eget komponerande. När han två år senare, via sociala medier, fick kontakt med nya medmusiker valde de direkt att kontakta Medborgarskolan för att anmäla intresse för replokal.

– Eftersom jag var så nöjd med Medborgarskolans lokaler och ert sätt att bemöta alla som repade där ville jag självklart tillbaka dit. Dessutom är lokalerna gratis och hade nu också utökats med en studio där banden erbjöds inspelningsmöjligheter.

Jesper beskriver musikhuset som ett ställe att växa på, där möjligheterna för banden inte är begränsade till enbart replokalerna. Bandet har förutom erbjudande om spelningar via Medborgarskolan även fått möjlighet att själva arrangera mindre event, en minst sagt viktig del i förståelsen om att vara artist. Men att spela själv är viktigast.

The Secondaries repar på fredagarna. Gamla låtar stöps om, nya låtar improviseras fram och framtidens åtaganden diskuteras. Det är kul att spela i band.

Drömmen om att en dag få stå på de större scenerna, omringad av folk som tar in hans musik och lyrik, är inte bara en dröm. Det är även målet. För att nå dit krävs enligt Jesper inte bara bra musik och hårt jobb. Med ledord som vilja, tro och glädje anser han att det finns goda förutsättningar att lyckas.

– Mitt mål är att ständigt leta efter något intressant där jag kan utmana mig själv. Jag (och bandet) kommer framåt på det viset.

Hur ser då framtiden ut? Innan bandet kan stå på de stora scenerna repas det för fullt. Jesper berättar att bandet har en ny trummis som med sin spelstil skiljer sig lite från tidigare trumslagare.

Låtarna färgas såklart av vem som spelar och en nyinspelning av vissa låtar är planerade. Låtarna ”Så småningom” och ”Tjejernas allé”, som redan finns på Spotify, är bägge inspelade i Medborgarskolans studio Ljudvallen med tekniker Mats Brant. Texterna skrivs av Jesper och har en tydlig Gävle-anknytning där lyssnarna får följa med till både Clas Fiskares stig och Boulognerskogen. Om texterna säger han:

– Alla säger att texterna är jäkligt känslosamma och jag tänker: vad är livet utan känslor? Jag försöker beskriva känslor och platser i livet som folk kan relatera till. Det är mitt sätt att skriva på.

Text: Emil Alstermark