Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Vi älskar att sjunga!

För de 60 medlemmarna är Alba Show Chorus inte bara sång och musik. Att sjunga i kör ger också samhörighet och inspiration samtidigt som det är väldigt roligt.

Alba Show Chorus är en show- och barbershopkör för kvinnlig fyrstämmig sång, som sjunger allt från finstämda svenska visor till svängiga jazztoner a capella. Kören är också en av världens bästa i sin genre – med VM-guld både 2007 och 2011.

Att hålla den nivån kräver mycket och målmedvetet arbete. Kören jobbar hela tiden för att utvecklas som sångerskor och artister och tävlar regelbundet för att hela tiden ta nya steg på sin utvecklingsresa.

Rätt lokal hos Medborgarskolan
Detta kräver många repetitioner och bra lokaler som fungerar för körsång. Här har Alba hittat rätt – i en aula i Medborgarskolans lokaler i Hallonbergen utanför Stockholm. En bra lokal är mycket viktigt för körens arbete och här har de lagom golvyta, bra akustik som gör att kören kan utveckla sin sångteknik. Dessutom finns en läktare med sittplatser, så att det finns plats för gäster.

- Vi är väldigt glada över att ha hittat denna aula som uppfyller våra behov på ett så bra sätt, säger Albas dirigent Åsa Fagerström. En bra lokal är avgörande för oss, och här har vi allt vi önskar!

- Medborgarskolan är flexibla och lätta att samarbeta med, fortsätter hon. De erbjuder också lokaler på andra platser om vi önskar ha extra repetitioner på helger eller liknande.

Startade i kemisal på KTH
Alba Show Chorus bildades 2004 och höll till en början till i en kemisal på KTH i den del som heter Albanova. Därav körens namn. Året efter blev kören en barbershopkör med tillhörighet i den världsomspännande, amerikanska organisationen Sweet Adelines International.

2006 ställde Alba för första gången upp i de Nordiska Mästerskapen i barbershop och vann!

- Det gick överraskande bra! Vi fick så höga poäng att vi kvalificerade oss för VM, berättar Åsa. Året därpå vann vi vårt första VM-guld!

Sedan dess har kören arbetat medvetet för att ständigt utveckla sångteknik och artisteri. De sätter upp gemensamma och individuella mål som de strävar mot och tävlar regelbundet för att hela tiden ta nya steg i sin utveckling. Detta har givit resultat. Idag har kören många fina medaljer från såväl NM som EM och VM.

Bred repertoar och många framträdanden
Alba har en bred repertoar och sjunger allt från musikal och jazz till rock, pop och visor. Kören har haft många konserter och framträdanden genom åren, både i Sverige och internationellt.

- Vi har sjungit på scener stora som Globen inför 15,000 personer och vi har sjungit för några få, säger Åsa. Alla framträdanden har sin charm och ger oss upplevelser och ovärderliga erfarenheter. Vi älskar att sjunga! Oavsett om det är i replokalen eller på en stor scen.

Men kören är inte bara sång och musik. Den fyller också flera andra behov för sina medlemmar; samhörighet, systerskap, delaktighet, inspiration, känsla att vara en viktig del i ett sammanhang.

Kontakter och nätverk
-
Vi har roligt och ordnar trevliga, sociala aktiviteter, och vi har olika projekt som vi samverkar i, berättar Åsa Fagerström. Vi reser och deltar i olika konvent och utbildningar, och får därmed möjlighet att både stärka vår teamkänsla och knyta nya kontakter och skapa nätverk. Att sjunga i denna kör betyder väldigt mycket för oss!

Vill du veta mer om Alba Show Chorus? Klicka här