Samtal om psykisk ohälsa och självmord 5/10

Ideella organisationen Suicide Zero tillsammans med artisten Mandy Rich sätter fokus på psykisk ohälsa och bjuder in till samtal tisdag den 5 oktober under temadagarna Amplified Equally.

Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Det rör sig om cirka 1 600 människor som årligen begår självmord. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa.

Sedan 2013, har Ideella organisationen Suicide Zero lyft frågan, identifierat samhällsbrister och spridit kunskap. Genom att synliggöra självmord och jobba förebyggande kan vi bryta tabun och rädda liv. Självmord upphör inte för att vi blundar och tiger.

Maria Lorentzon, utbildningsansvarig på Suicide Zero berättar:

Varför är den här veckan viktigt?

– Suicide Zero uppmärksammar att psykisk ohälsa generellt sett ökar bland ungdomar och framför allt bland HBTQ och trans-personer. Särskilt i dessa tider efter en pandemi där många har varit isolerade och/eller förlorat sin inkomst är det viktigt med en samlande kraft.  Artisten Mandy Rich kommer även delta i samtalet tisdag den 5 oktober.

Varför är folkbildning viktig i det här sammanhanget?

– Det finns så mycket myter och rädsla kring att prata om såväl psykisk ohälsa som självmord. I själva verket är det tvärtom. Tystnaden dödar. Vi måste våga prata om det och Våga Fråga! Psykisk ohälsa och självmord är komplext och det åligger inte enbart sjukvård och socialtjänst att arbeta med detta.

Vad har du för förväntningar efter den här veckan?

– Min högsta önskan är att fler kan känna gemenskap och glädje just under veckan och kanske knyta nya kontakter. Utanförskap är förödande. Och att leva med psykisk ohälsa och eventuella självmordstankar är vanligt. Du är inte ensam och det finns hjälp att få.

Mer om temaveckan Amplified Equally

Amplified Equally 2021

Läs vidare om "Amplified Equally: temadagar om inkludering och psykisk hälsa"

Amplified Equally: temadagar om inkludering och psykisk hälsa

Under hösten bjuder Medborgarskolan på gratisföreläsningar, seminarier, konserter och workshop på distans och även på plats med teman som musik, jämställdhet, HBTQIA och psykisk hälsa.

Läs vidare om "Panelsamtal om hälsoläget för transpersoner 4/10"

Panelsamtal om hälsoläget för transpersoner 4/10

Under temaveckan Amplified Equally, kommer Transammans - förbundet för transpersoner och närstående – hålla ett panelsamtal om hälsoläget för transpersoner och olika hälsofrämjande insatser för transpersoner.

Läs vidare om "Låtskrivarworkshop & Musik med Popkollo 28/10"

Låtskrivarworkshop & Musik med Popkollo 28/10

Ideella organisationen Popkollo som arrangerar sommarkollo och musikverksamhet för tjejer och transpersoner bjuder på musik och samtal i en låtskrivarworkshop. Du får bland annat öva dig att sätta ord på ditt mående med text och musik.

Läs vidare om "Panelsamtal med Sabina Wärme 16/11"

Panelsamtal med Sabina Wärme 16/11

Under temadagarna Amplified Equally bjuder musikern, kompositören och producenten Sabina Wärme på samtal om separatistiskt arbete inom kulturbranschen, bland annat om "Den Feministiska Musikbranschfesten”.

Läs vidare om "Musikverksamhet i Stockholm"

Musikverksamhet i Stockholm

Inom ramen för Amplified, Medborgarskolans musikverksamhet, samlas musiker som producerar, skriver och spelar i olika band. Hos oss finns plats för alla musikstilar. Idag finns det hundratals musiker som har studiecirkel hos oss, unga som gamla, som spelar allt från hårdrock till folkmusik.

Läs vidare om "Amplified Talks"

Amplified Talks

Under en serie av fem korta videoföreläsningar visar trummisen Ola Winkler, keyboardisten Samuel Starck och artisten Jonathan Johansson hur de tillsammans tar en helt nyskriven låt till Jonathans kommande album och utvecklar den från demo till färdig inspelning.