Växter hjälper äldre att fokusera på det friska

Odla egen potatis, se vackra blommor växa och smaka på ett äpple. När Maria Lindberg föreläser på äldreboenden väcks gamla minnen. Kostnadsfria träffar där de äldre får använda alla sina sinnen, är resultatet av ett samarbete mellan Medborgarskolan, Maria Lindberg och äldreboenden i Skåne.

Medborgarskolan har tillsammans med Maria Lindberg skapat ett koncept med föreläsning där deltagarna får känna, lukta och prata om minnen. I samråd med personalen på äldreboendet planerar Maria olika tema där det till exempel kan ingå potatis, fröer, blommor, svamp eller äpple. Det skapas en föreläsningsserie som är helt kostnadsfri för äldreboendet men som är värt mycket för de boende.

– För mig är det viktigt att det uppstår ett möte som engagerar deltagarna. Med hjälp av en säck jord, en gammal mangelkorg och några potatisar öppnar jag dörren till gamla minnen. Personer som kanske inte pratar visar hur de njuter av att rafsa runt i jorden, lukta på potatisen och sedan plantera den. Vad vi än gör får de boende följa hur det växer, vattna, vårda och följa växtkraften, berättar Maria Lindberg som samarbetar med Medborgarskolan på olika äldreboenden.

Stort engagemang och många känslor

Genom åren har Maria hittat en lyckad pedagogik för att engagera och involvera personer som bor på äldreboende. Under året tar hon med sig växter, fröer, knölar eller frukter som blir tema för träffen. Med hjälp av smak, lukt, känsel och syn väcks minnen till liv. Gruppen börjar prata eller bara visa sin glädje över att få äta ett äpple, känna på en potatis eller röra jorden med händerna.

– När vi sår solrosor blir det som ett litet projekt för varje deltagare. De måste ta hand om den lilla plantan mellan träffarna och visa hur den växer. Blir att de får fokus på tillväxten och det levande friska i stället för bara det sjuka, berättar Maria Lindberg.

Medborgarskolan en möjlig resurs för äldreomsorgen

Med detta koncept har Maria haft ett flertal föreläsningar och träffar på olika äldreboende i Malmö och angränsande kommuner. Medborgarskolan konstaterar att detta är en riktigt lyckad satsning som definitivt ger mersmak att satsa mer på för att ge de äldre lite mer glädje i sin vardag. Förutom temat växtkraft erbjuder Medborgarskolan även textil, måleri och läsombud.