Tänk att ett litet märke kan ha så stor betydelse för så många!

Olika människor kopplar av på olika sätt. En del går ut i skogen och plockar svamp, andra målar akvarell. Filatelisten Bo finner avkoppling i sitt frimärkssamlande. Höjdpunkten är när en lucka i albumet kan fyllas. Har du också ett specialintresse du vill utveckla? Läs mer och inspireras av Bo.

Redan som barn började Bo samla på frimärken och nu i vuxen ålder är han vice ordförande i Sollentuna Filatelistklubb. Frimärkssamlande har förekommit så länge det har funnits frimärken och 1886 bildades riksorganisationen SFF som idag har nästan 4 000 medlemmar.

Vad är det bästa med att samla på frimärken?

Känslan som infinner sig när man hittar ett efterlängtat frimärke är fantastisk. Det är en otrolig tillfredsställelse när man äntligen kan fylla en lucka i albumet. Det är även oerhört avkopplande att bara sitta i fåtöljen och granska sina frimärken. Ibland upptäcker man något nytt även om man tittat på dem så många gånger förut.

Hur började ditt intresse?

Bo_liten-compressor.jpg
Filatelisten Bo.

Jag hade en morbror som själv samlade på frimärken och när jag var liten gav han mig ett startset som jag byggde på. Jag gillade märken med djurmotiv och samlade djur från hela världen, allt från fjärilar till elefanter. Efter ett par år svalnade intresset men för cirka fem år sedan tog jag upp det igen och jag har fortfarande kvar delar av min samling jag hade som barn.

Vad samlar du för märken nu?

Jag har en specialsamling med snygga stämplar från Sveriges städer. Samtliga stämplar är på Oscar II 10 öre röd boktryck eller koppartryck. Det som är roligt med att samla frimärken är att det finns så många olika nischer, säkert lika många som det finns samlare. Det finns även många som är mer intresserade av stämplarna än av själva frimärket, alltså var det är poststämplat och med vilket datum och årtal.

Berätta mer om Frimärkes dag i samarbete med Medborgarskolan?

Frimärkets dag är en temadag som firas varje år, oftast i samband med att Posten ger ut nya frimärken. Syftet är att visa upp frimärken och frimärkssamlandet. I år bjuder vi i Sollentuna Filatelistklubb och Medborgarskolan in till firandet av Frimärkets dag den 9 november i Medborgarskolans lokaler. Under dagen finns vi på plats och delar med oss av vår kunskap. Vi tycker att det skulle vara roligt om fler unga skulle intressera sig för att samla frimärken och vi kommer bland annat att ha en plocklåda med frimärken som är gratis för barn och ungdomar.