Steampunken ångar på mot framtiden

Retrofuturismen är starkare än någonsin – men varför just nu? Och vad är ”ångpunk” egentligen?

”Steampunk är en reaktion på internet och kommersialism"

Hanna Ågren, initiativtagare till mässan.

Det är inte lätt att hitta dit. Man får in och snirkla lite på området kring Göteborgs gamla slakthus i Gamlestaden, en miljö som andas förr i tiden med gamla järnvägsspår och löpande band från förra sekelskiftet, samtidigt som trafikbullret från Röde Orm, stadens senaste infrastrukturprojekt, hörs i bakgrunden.

Här har föreningen Steampunk Götheborg en minimässa denna lördag. I tidningen samma dag har det tipsats om en nyöppnad steampunk-bar, två tecken på att begreppet så sakta börjar bli vedertaget bland vanligt folk. Inne på mässan är det dock flest entusiaster. De känns igen på utstyrseln: korsetter, viktorianska kjolar, västar, höga hattar, kugghjulssmycken, läder och metall. Och goggles

– Steampunk är en viktoriansk framtidsvision – hur det hade sett ut om den estetiken och tekniken fortfarande använts, berättar Hanna Ågren, en av initiativtagarna till mässan.

Klädd i blommig korsett och hög hatt med horn fram säljer hon egentillverkade mekaniska insekter, kuriosa och reservdelar. Det var uppfinningsrikedomen och estetiken som lockade henne. Hon beskriver en typisk steampunkare som lite smygexcentrisk, alternativ, ofta väldigt duktig på något, som historia, sömnad eller teknik.

– Många av oss vill bort från dagens höga tempo och söker oss till uppfinningar och hantverk. Vi är inte konservativa, snarare nytänkande gammeldags, säger hon.

Steampunken som begrepp myntades inom litteraturen på 80-talet, som ett brittiskt samlingsnamn för böcker som andades 1800-tal, teknikromantik, framtidstro och äventyr.

Föreningen i Göteborg är bara ett år gammal, men Hanna Ågren har redan märkt att intresset för steampunken ökat. Men vad säger det egentligen om vår tid? En som funderat lite på det är Staffan Yngve, professor i teoretisk fysik och passionerat intresserad av historia, särskilt fysikens och vetenskapens. Själv är han snart 70 och blir överlycklig när han ser ungdomar intressera sig för hur saker och ting fungerar igen. I stället för att bara trycka på en enda knapp på till exempel iphonen vill steampunkare plocka isär, förstå, ifrågasätta och tänka nytt, menar han.

– Ingen vet hur man gör något nu för tiden. Sverige har ju varit framstående inom teknikutvecklingen historiskt, och nu förs den traditionen vidare med unga människor som inte bara bryr sig om funktion och teknik, utan också designen och estetiken, säger Staffan Yngve.

Han brukar vara med på steampunk- och teknikmässor och visa hur man med hjälp av en så kallad tesla-spole kan tända en glödlampa utan att skruva i sockeln.

– Steampunken hjälper till att hålla vetenskapen och historien levande. Den tar det som var bra från förr och ger det en modern touch. Den tar oss tillbaka till en tid då fokus var stort på samhälle och demokratiutveckling, kvinnors rättigheter och folkrörelsernas betydelse för kunskapsutvecklingen. Det finns mycket att lära av att gräva i historien.

Att intresset för steampunk ökar tror Staffan Yngve har att göra med den allmänna oron.

– Varje gång vi ser bakåt är det ett tecken på vilsenhet i nutiden. Nu när många unga saknar mening och sysselsättning och framtidsoptimismen fått sig en törn, kan vi lära oss av hur man angripit det historiskt.

Hanna Ågren tror att det finns andra orsaker också. Något som alla unika design- och teknikprylar på mässan vittnar om. Någon har tillverkat en lampa av gamla persienner, lysrör, förgyllda gardinstångsknoppar, läderdetaljer och kedjor. Det går att köpa gamla boetter och mässingslyktor eller inspireras av rollspelskläder som tillverkats av plåt, läder och nitar.

– Främst tror jag att steampunk är en reaktion på internet och kommersialism. Det handlar om att ha en personlig stil, att träffas på riktigt och ha ett informationsutbyte mellan kunniga människor.

Nyfiken på steampunk? Här får du mer inspiration.

Prylar

Filmer

Böcker