Studio Rex - Vägen tillbaka

"Detta har varit en varit en bra språngbräda, från att vara socialt isolerad till att våga ta plats i ett socialt sammanhang."

Foto: Robin Mattsson
På bilden: Medborgarskolans Mats Helli (till höger) tillsammans med en av deltagarna på Studio Rex i Örnsköldsvik. Foto: Robin Mattsson.

Hej! Vem är du och vad arbetar du med på Medborgarskolan?
Hej! Jag heter Mats Helli och jobbar som Verksamhetsansvarig för kultur & daglig verksamhet på Medborgarskolan i Örnsköldsvik. Där har jag även hand om sociala projekt, som t.ex. Studio Rex.

Studio Rex?
Ja! Studio Rex är en plats för social rehabilitering och arbetsträning för personer med psykisk ohälsa.

Berätta mer!
Till grund och botten tar vi emot personer inte står till arbetsmarknadens förfogande. De kommer till oss via kommunen för att de har ett intresse för någon av de verksamheter vi har: musik, foto, film, poesi med mera. Sedan möter vi dem där de befinner sig, både rent teknisk likväl som socialt. Är de kanske musiker, redan redo för att spela in i en musikstudio så kör vi bara. De som är nybörjare men vill lära sig spela ett instrument så börjar vi från grunden. Det är väldigt individuellt.

Ni lägger alltså upp arbetet individanpassat?
Väldigt individanpassat! Den stora fokusen är på den sociala rehabiliteringen. Vissa som kommer till oss har hamnat i levnadssituationer som varit helt socialt isolerade. Studio Rex är då ett bra insteg då vi jobbar med lugn miljö, små persongrupper och alltid två handledare på plats. Vi ser till att det hela tiden finns mycket hjälp samt lugn och ro. Detta är A och O för den här persongruppen. Det individuella är på flera nivåer, må det vara allt från teknisk nivå till personlig och social nivå. Allt det bestämmer hur den vardagliga verksamheten ska anpassas för just den individen.

Vad innebär det för deltagarna?
Det innebär att de får grunder i någon form av konstuttryck, sedan får de jobba med kreativt skapande. Exempelvis inom musik, där det kan innebära allt från att spela ett instrument, skriva en låt eller text, spela in musik, producera en fysisk skiva till att kanske till slut spela live! Det kan innebära att vara med och skapa en långfilm, allt från manusskrivande till att stå både bakom och framför kameran. Det kan vara precis allt möjligt, beroende på intresse och förmåga!

Många av våra deltagare har det tufft, ofta med dålig självkänsla eller svårt för längre social interaktion, att vara en del av en grupp med mera. Men de allra flesta har från oss gått vidare till arbetsträning, praktik, studier på såväl Komvux som universitet och även anställningar. Detta har varit en varit en bra språngbräda, från att vara socialt isolerad till att våga ta plats i ett socialt sammanhang. En stor och viktig förändring i mångas liv.

Har detta lett till några andra aktiviteter inom Medborgarskolan för deltagarna?
Många deltagare har startat studiecirklar för att gå vidare med sina intressen, andra har skapat band och repar på kvällar och helger i våra lokaler. Flera har även bokat tid i vår studio för att spela in musik. Någon enstaka har till och med blivit kursledare inom ett ämne som personen är väldigt duktig på.

Vad har det inneburit för er handledare som grupp?
Det är fascinerande att få följa människors resa från att möta personer som knappt kan säga hej och bara vill sitta ensam i ett hörn, till att få se dem öppna upp sig och börja föra konversationer och sedan leda dem vidare. Det är otroligt häftigt och det är vi som handledare väldigt tacksamma att få vara en del av. Fokus på deras vistelse hos oss är inte på eventuella diagnoser eller problem, det är det kreativa skapandet som är det viktiga!

Foto: Robin Mattsson
Mats Helli. Foto: Robin Mattsson

Vad har det betytt för dig, personligen?
Jag får jobba med det jag vill jobba med, vilket är väldigt givande. Jag är från början anställd som musikadministratör. Sen öppnades möjlighet att arbeta med social verksamhet, vilket både är roligt samtidigt som jag känner nyttan både för deltagarna men även för mig själv. Man lär sig mycket om människor i detta jobb. Jag är en person som inte ska jobba med maskiner, jag ska jobba med människor. Jag växer också som person genom att hjälpa personer. Möta personer och vara en del av resan, det gynnas alla inblandade i slutändan.

Skulle du rekommendera andra att vara en del av ett studieförbund?
Absolut! Hela grejen med studieförbund är ju att det bara är fantasi som sätter gränserna för verksamheten! Får du bra idéer går det att lägga massa krut på dem. Det finns stora möjligheter, stor flexibilitet och det blir vad du som deltagare gör det till. Det är inte svårare än att fråga sig själv ”Vad vill JAG göra?” Sen gör vi det!

Tack för att vi fick ställa dessa frågor till dig Mats! Lycka till i framtiden!

Om verksamheten

STUDIO REX dagliga verksamhet har som målgrupp personer med psykisk ohälsa.

Målsättning

  • Att via en öppen verksamhet nå individer som är i behov av sysselsättning och sociala kontakter.
  • Att ge individer möjlighet att utöva sin musikalitet och på sätt skapa förutsättningar till personlig utveckling samt att bryta eventuell isolering.
  • Att arbeta för att stötta, inspirera och motivera deltagarna i en vidare utveckling mot till exempel utbildning eller arbete.

Metod
Arbetet bygger på de tre benen:

  • Öppen kreativ verksamhet med individualiserat stöd
  • Social interaktion
  • Samverkan

Flera aktörer i samverkan

Verksamheten är ett partnerskap mellan kommunens välfärdsförvaltning och Medborgarskolan. Mer information:

http://www.medborgarskolan.se/regioner/region-mitt/Kommuner/ornskoldsvik/studiorex/

Text: Erik Larsson