Maria – Chile

Den traditionella maten i Chile har sina rötter i det spanska köket men också influenser från Italien, Frankrike, Tyskland och mellanöstern. Men här finns också inslag av gamla indianska traditioner. Majs är en viktig gröda som odlades redan under Maya, Aztek och Inkaperioderna. Men i det chilenska köket kan man framför allt njuta av färsk frukt och färska grönsaker året runt. Och tvärtemot vad många tror så är inte maten i Chile särskilt kryddstark.

Maria kom till Sverige 1996 tillsammans med sin dotter.

Du har valt att laga pastel de choclo, berätta vad det är för något!
Jag valde att laga den här typiska chilenska rätten för att jag tycker väldigt mycket om paj. Och en pastel de choclo kan bäst beskrivas som en majs och köttfärspaj. Allt serveras ur en och samma form, vilket förstås är väldigt praktiskt. Det är dessutom en ganska mättande rätt som särskilt barn brukar vara förtjusta i, eftersom majsen ger en så söt smak.

Recept - Pastel de choklo

Ingredienser

500 gram nötfärs
4 små kycklingfiléer
3 gula lökar
50 g margarin
1 msk salt
1 msk spiskummin
Svartpeppar
4 hårdkokta ägg
2 dl kärnfria russin
1 burk svarta oliver

Majsröra
1 300 gram majskorn på burk
1 dl mjölk
Smaksätt med lite socker
2–3 st basilikablad

Gör så här

  1. 1 Mixa majskornen till en röra, sockra och tillsätt lite mjölk i taget. Salta och peppra och tillsätt basilikablad.
  2. Sätt ugnen på 220 grader. Finhacka löken och bryn med margarin i en djup stekpanna, tillsätt köttfärsen och krydda med spiskummin, salt och peppar. Tillsätt oliver och russin.
  3. Skär kycklingen i grova bitar och bryn med margarin i separat stekpanna, salta och peppra.
  4. Lägg lite av majsröran i botten av en djup form med kanter. Lägg köttfärsfyllningen ovanpå därefter kycklingbitarna. Äggen skivas och läggs ovanpå. Täck över alltihop med resten av majsröran.
  5. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter.