Mira – Serbien

Det serbiska köket har influenser av medelhavet, Turkiet och Ungern. Det är ett ganska milt kök med få kryddor och örter i matlagningen. De vanligaste kryddorna är: Svartpeppar, paprika, persilja, kryddpeppar, lagerblad, selleri, nejlika, kanel, vanilj och dill.

Kom till Sverige 2007 tillsammans med sin son.

Du kommer från Serbien, hur var det att växa upp och leva där?
När jag tänker tillbaks på min barndom slår det mig hur tryggt det var på den tiden. Dörrarna till mormor och farmor stod alltid olåsta. Mina föräldrar jobbade med jordbruk och odlade solrosor, majs, vete och olika sorters frukt. På söndagarna samlades hela familjer till matbordet för att äta tillsammans. Det var en mycket lycklig tid. När Balkankriget bröt ut 1999 bombades det vackra landet och den bank som jag arbetade på slog igen. I ett slag förändrades allt.

Varför har du valt att laga just den här maträtten?
Det här är en rätt som vi äter varje söndag i mitt hemland, det är en söndagslunch kan man säga. Det var viktigt att samla familjen en gång i veckan och det försöker jag göra även nu. Det här var ett recept som min mamma lagade och rätten kan varieras beroende på vilket kött och vilka såser man använder.

Recept - Söndagslunch
Soppa, kött och grönsaker med sås


Ingredienser

500 gram kycklingdelar (halv kyckling)
500 gram nötkött
4–5 morötter
1 persiljerot
1 palsternacka
1/4 sellerirot
1 gul lök
salt (efter smak)
6–8 svartpepparkorn
1/4 vitkål (ett mindre huvud)
6–8 potatisar
1 persiljekvist
1 paket pasta för soppa

Gör så här

  1. Häll kallt vatten i en kastrull så att det täcker kycklingdelarna och nötköttet. Låt koka upp.
  2. När köttet har kokat ett tag bildas det ett skum som man bör ta bort med en sked. Efter en halvtimme tillsätts de rensade och sköljda grönsakerna (rotfrukterna). Smaka av med salt och peppar. När allt är färdigkokt tas kött och rotfruter upp och läggs på en tallrik. Dekorera med persiljebladen.
  3. Soppan (vattnet) rensas genom en sil. Lägg därefter i smala pastaremsor som är avsedda för soppa (finns speciell pasta att köpa). Sänk värmen på plattan och koka soppan i några minuter.
  4. Stäng av plattan och strö över soppan med finhackad persilja och skivade morötter.
  5. Servera först soppan och därefter den kokta kycklingen, nötköttet och grönsakerna tillsammans med tomat- eller dillsås.