Sanae – Marocko

Maten i Marocko är en blandning av de antika Medelhavskulturerna, Mellanöstern och det gamla Persien. Många matidéer kommer också från fransmännen från tiden då Marocko var en fransk koloni. I det marockanska köket är färgerna nästan lika viktiga som smakerna. Typiska ingredienser i det marockanska köket är: lök, oliver, citron, granatäpplen, dadlar, fikon, russin, nötter, persilja, koriander och mynta. Vanliga kryddor är kanel, kummin, koriander, saffran och mynta.

Sanae kom till Sverige 2000 med sin son och f.d. man.

Hur kom det sig att du hamnade här?
Vi bodde i Finland i några år innan jag kom hit. Det var faktiskt en helt vanlig kryssning över Östersjön som gjorde att jag upptäckte Sverige. Jag trivdes varje gång jag kom hit och kände att det var här jag ville bo. Så blev det till slut.

Varför har du valt att laga just den här maträtten?
Jag ville visa en riktigt traditionell marockansk maträtt. Det här är något som vi äter vid högtider, som till exempel efter Ramadan. Men det är också något jag bjuder på när vi har gäster hemma. Att samla vänner och familjen runt matbordet är en självklarhet i Marocko, och man gör det gärna på en fredagskväll för att inleda helgen.

Recept - Marockansk tagine med lammkött och torkade plommon

Ingredienser

2 kg lammkött (styckat lår)
4–5 klyftor vitlök
En nypa saffran
4 hela kardemummakapslar
2 1/2 dl rapsolja
2 hela kanelstänger
1 msk socker
1 1/2 msk smör, osaltat
Inlagd ananas, en stor burk
1 påse, torkade plommon
1 påse mandel
Salt och gurkmeja efter smak
Svartpeppar efter smak
1 msk torkad koriander
1 tsk ingefära
4 ägg
Ca 1 liter vatten
1 msk rosvatten

Gör så här

  1. Marinera lammköttet i en skål genom att blanda det med koriander, pressad vitlök, svartpeppar, salt, ingefära och gurkmeja och mortla kardemumma, tillsätt ett glas vatten. Låt stå i en halvtimme.
  2. Lägg köttet i en stor kastrull och bryn det i en halvtimme tills köttet fått färg. Tillsätt ytterligare 6 dl vatten och 2 1/2 dl rapsolja. Koka på svag värme i en timme. Lägg lammet och såsen i en djup ugnsplåt. Blanda saffran med lite vatten och häll över köttet och täck därefter över plåten med aluminiumfolie. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i en timme.
  3. Lägg mandeln i varmt vatten och ta bort skalet. Torka av mandlarna med papper och fritera dem i varm rapsolja tills de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan.
  4. Koka 4 ägg i cirka 7 minuter, skala och lägg åt sidan.
  5. Värm ett glas vatten, 1 1/2 msk smör, 1 msk socker och 1 msk rosvatten i en stekpanna, lägg i plommon och kanelstänger. Karamellisera plommonen i cirka 3 minuter. Lägg dem åt sidan.
  6. När köttet nästan är färdigt, stek upp ananasen i spadet från de karamelliserade plommonen tillsammans med en msk ananasjuice, i cirka 2 minuter.
  7. Lägg upp lammköttet på ett fat och dekorera med ananas, plommon, ägg och mandel – som på bilden.