Starta band

Att starta band och spela musik handlar om passion. Om du menar allvar med din passion behöver du ha självförtroende, talang och motivation. Detta är saker du kan odla tillsammans med andra om du startar ett band. Här hittar du en liten guide med praktiska tips om hur du gör.

Starta band

1. Hitta bandmedlemmar

Du kan såklart spela musik själv, men om du vill ha någon att dela bensinkostnaden med vid första USA-turnén med så behöver du starta ett band.

Det viktigaste är inte nödvändigtvis att dina bandmedlemmar är bäst på sina respektive instrument. Oftast blir resultatet bättre med bandmedlemmar som är bra på att samarbeta och som fungerar tillsammans kreativt.

Behöver du lära dig ett nytt instrument eller finslipa dina förmågor har vi annars ett stort utbud av musikkurser i hela landet.

För ett genomsnittligt band behövs minst en gitarrist, en basist, en keybordist/pianist och en trummis. Sångaren kan antingen bara sjunga eller sjunga och spela ett instrument.

Konstellationen beror självklart helt på vad det är för typ av band du vill starta.

Internet är en ypperlig plats att börja på, kolla bandfinder.se och vimusiker.se - lägg också ut en trevare på Facebook för att se om det finns någon i bekantskapskretsen som är intresserad. Det funkar såklart också fortfarande fint att göra som man gjorde förr, sätt upp lappar på passande caféer, krogar och andra ställen där musikintresserade flockar sig.

2. Fixa replokal

Självklart behöver ni ett bra ställe att repa på. Medborgarskolan har replokaler på många orter runt om i landet, anslut er till oss så undersöker vi vad vi kan hjälpa till med.

3. Hitta en musikstil

Låt varje bandmedlem göra en spellista med sin favoritmusik. Lyssna igenom så att du får en uppfattning om bandmedlemmarnas smak. Har någon i bandet skrivit musik, testa att spela de låtarna. Prova olika låtar från olika genrer, i början handlar det mycket om att utforska och identifiera er smak, era förmågor och styrkor.

4. Hitta en stil

Nu när ni har ett band gäller det att fila på utseendet, publiken kommer bedöma bandet mycket efter hur ni ser ut. Vill ni ha en utpräglad stil, extravagant eller vardaglig? Ingen stil är också en stil. Ska varje medlem uttrycka sin individualitet eller vill ni ha en enhetlig stil?

5. Fixa ett gig

Att spela inför en publik är nästan obeskrivbart, det är detta som är hela grejen, att förmedla det man skapat tillsammans live. Oavsett om det är en liten skara kompisar eller en stor publik - man får samma känsla varje gång. Har man någon gång spelat inför en publik är det inte ovanligt att man vill göra det igen. Dessutom får man ett direkt svar på om materielet håller. Ofta blir spelningarna drivkraften i bandet och motivatorn att repa mer och hårdare. Det är ju inte pengarna som får ttil exempel stenrika Rolling Stones och U2 att tunera runt år efter år - det är känslan!

Kolla med Musikhus och andra ställen där folk brukar spela. Finns det några lokala musikfestivaler där du bor? Här kan Medborgarskolan också hjälpa till.

6. Spela in och marknadsför

In i studion! Vi på Medborgarskolan har studios och kan hjälpa till med både inspelning och promotion, till och med utgivning, digitalt och skivor. Fyll i formuläret här nere om ni vill ansluta ert band till Medborgarskolan.