Starta bokcirkel

Det finns många skäl att starta en bokcirkel. Man får träffa nya, intressanta människor, läsa sådant man normalt inte skulle läsa, fördjupa läsupplevelsen och lära sig mycket nytt. Här finns en steg-för-steg guide med tips om hur ni kommer igång.

1. Välj ett tema

Är ni deckarfantaster, frankofiler eller fantasynördar? Bestäm om ni ska ha ett tema eller helt fria bokval.

2. Gör reklam

Berätta för vänner och bekanta att du tänker starta en bokcirkel. Samla in epostadresser från intresserade, eller starta en Facebokgrupp och bjud in dem.

Om du vill leta utanför bekantskapskretsen, var kreativ! Sätt upp en lapp på biblioteket eller gör en efterlysning på ett nätforum. På Facebook finns lokala grupper där man kan söka deltagare till bokcirklar, sök på Bokcirkel och ortsnamn.

Sätt förväntningarna rätt. Ditt mål bör vara 5-15 personer. Om ni är för många finns det risk att alla inte får möjlighet att prata på träffarna. Om ni är få så finns risken att träffarna inte blir av, det är ofta någon som inte kan komma.

3. Bestäm en tid

Att hitta en tid som passar allas scheman är en utmaning. Bestäm först hur ofta ni ska träffas, är var tredje vecka eller en gång i månaden lagom? Använd en onlinetjänst t.ex.Doodle (www.doodle.com) för att hitta en lämplig tid. Ett tips är att kombinera med att äta något gott, då blir det enklare att hitta tid.

4. Hitta en lämplig plats att träffas på

Bor någon på ett lämpligt ställe och är villig att upplåta sitt hem, vill ni rotera mellan deltagarnas hem eller finns det något lugnt café som fungerar att träffas på? Ansluter ni cirkeln till Medborgarskolan finns det också möjlighet att använda våra lokaler.

5. Gå igenom det praktiska

Ge alla rätt förväntningar, hur ofta ni ska träffas, hur långa träffarna ska vara (ungefär två timmar brukar vara lagom) och annan viktig information.

6. Bestäm hur böckerna ska väljas ut

Inför första träffen är det rimligt att du som cirkelledare har valt en bok och förberett några diskussionsämnen. Beroende på hur ambitiös gruppen är så kanske du ska göra lite research om författaren, tidsperioden o.s.v. I fortsättningen är det bäst om alla i cirkeln är med och väljer bok, man kan rotera, rösta, köra med konsensusbeslut eller gå efter en färdig lista, det finns gott om sådana på nätet.

Viktigt dock att gruppen har någon typ av veto, exempelvis ifall många redan har läst boken.

7. Välj moderator

Varje träff ska ha en moderator som har förberett lite diskussionsfrågor och kanske gjort lite extra research om boken som gruppen har läst. Moderatorn leder samtalet framåt. Det är också bra om moderatorn påminner gruppen några dagar innan träffen.

Moderatoransvaret kan rotera enligt rullande schema eller så utses en intresserad person att vara moderator under en period.

8. Anslut bokcirkeln till Medborgarskolan

Vi kan hjälpa till med lokaler, ledarutbildning och materialkostnader. Dessutom får deltagarna rabatt på böcker. Fyll i formuläret nedan.

Lycka till!