"Det finns ju inget som är så roligt som att sjunga i kör”

Kristina Bardh är med i kören Tonoptimisterna i Lund.

Hur kom det dig att du gick med i Tonoptimisterna?
— Jag fick reda på av en granne att Medborgarskolan hade kurser. När de hade en prova-pådag strax efter jul 2021, så tänkte jag att jag går dit och ser hur det verkar. Då var det inte jättemycket folk, men en jättetrevlig körledare. 

Har du sjungit i kör tidigare?
— Jag har sjungit i kör sen jag var en liten flicka i söndagsskolan. Sen har jag haft några uppehåll under studieåren och småbarnsåren. Tidigare har jag sjungit i kyrkokörer, och det tog mycket tid, när man behövde vara med på gudstjänsterna på helgerna och så. 

Ni brukar ha en konsert per termin?
— Alla körer har en gemensam konsert i Lund och varje kör har en repertoar med 4-5 låtar. Under den konserten så är det också ett nummer där alla körer klämmer ihop sig på scenen och sjunger tillsammans. I våras sjöng vi ”I denna ljuva sommartid”.   

Vad sjunger ni för slags låtar i Tonoptimisterna?
— Allt möjligt, mest lättsamma sånger med trevlig musik. En del evergreens och några nyskrivna. Nu på konserten sjöng vi ”The battle of Jericho”, ”As time goes by”, ”The green grass start to grow” och ”Böljan sig mindre rör”.

Hur är sammanhållningen i kören?
— Vi träffas ju för att sjunga, inte för att umgås, och vi har inte heller fika tillsammans som nog förekommer i vissa körer. Men stämningen är mycket glad och vänlig och lättsam! Kören är ganska stor, omkring 35 personer och det är särskilt trevligt att vi har många herrar, både tenorer och basar! 

Vad är det bästa med att sjunga i kör?
— Sjunga ensam är utmanande, jag tycker mer om att sjunga tillsammans med andra. Det blir ett spännande gemensamt arbete. Det är roligt att sjunga, det finns ju inget som är så roligt som att sjunga i kör.  

Har du någon favoritlåt att sjunga?
— Jag gillar låtar som är spännande rytmiskt. På konserten sjöng vi Morichones ”Gabriels Oboe”. De riktigt gamla i gamet sa att det var den svåraste låten för att det är avancerade ackord och avancerad harmoni. 

Kristina_Bardh

Kristina Bardh. Foto: Privat.