Konst och hantverk

Digital detox med Vendela

Hon var bara elva år när hon gick sin första teckningskurs på Medborgarskolan. I dag undervisar Vendela Berglin själv i bland annat serieteckning och manga samtidigt som hon gör karriär som rollspelstecknare.

Vendela Berglins släkt vimlar av konstnärer och personer som tolkat ögats intryck i färg och form på olika sätt: skulptörer, tecknare och målare, en farfar som var ornitolog och älskade att skissa fåglarna han såg i naturen. Själv slukade Vendela hästserier och ritade av allt hon såg. I dag är hon 22 och har tagit en paus i studierna för att kunna ägna sig så mycket det bara går åt sitt tecknande.

– Jag jobbar på kommission, det vill säga att någon ber mig rita något och så får jag betalt för det, förklarar hon enkelt.

Efterfrågad specialist på rollspel

Men faktum är att det är lite mer komplicerat och professionellt än så. Vendela håller nämligen på med rollspel och har blivit en efterfrågad specialist på att rita spelfigurer för rollspel. Kunderna finns både i Sverige och utomlands.

– Rollspels-communityn har fått ganska mycket mer uppmärksamhet på grund av grupper som filmar och streamar sina äventyr online så att andra kan följa med i berättelserna. Alla har egna karaktärer som de spelar ganska länge med och fäster sig vid, och då vill folk att jag ritar dem åt dem, säger hon.

För det mesta ritar hon då digitala karaktärer och miljöer på datorn. Det kan till exempel vara en alv eller annan mytisk figur som får personliga egenskaper, attribut och drag utifrån vad beställaren vill ha och figurens bakgrundshistoria, eller viktiga scener ur spel som ska förevigas. Men när hon undervisar på Medborgarskolan är det penna och papper som gäller.

Papper, penna och pedagogik

– Jag håller kurser i teckning och serier för barn och ungdomar, berättar hon medan hon med några snabba drag ritar ett typiskt japanskt, storögt så kallat manga-ansikte på ett papper upptejpat på ett staffli. Hon förklarar så pedagogiskt att det plötsligt inte alls verkar svårt – och man blir sugen på att själv testa.

– Tänk att ansiktet är som ett uppochnedvänt ägg. Och så har man ett antal stödlinjer som man utgår ifrån så att allt hamnar på rätt ställe, beskriver hon.

Längtan efter hantverk och eftertanke

Teckning, serieskapande och målarkurser har blivit allt mer populärt på Medborgarskolan. Kanske är det för att det i dagens uppkopplade tillvaro känns extra viktigt att få skapa och uttrycka sig med händerna. Kanske är det för att folk längtar efter just det där som Vendelas släktingar ägnat sig åt; inte att bara knäppa av ett snabbt digitalt foto av en solnedgång, ett vackert ting, en god måltid eller en person vi älskar, utan att med hantverk och eftertanke tolka det vi ser omkring oss. Och hitta sin egen stil. För att bli bättre och få inspiration kan det vara en god idé att gå en kurs.

– Jag minns själv hur mysigt det var när jag var 11 och började på kurs, fick upptäcka nya tekniker och material och vara här i de inspirerande lokalerna. Det var dessutom på fredagar efter skolan så det blev nästan en lite festlig känsla, minns Vendela och visar samtidigt hur enkelt det kan vara att rita dit hår och spretig mangafrisyr med lång lugg med hjälp av stödlinjerna. Plötsligt har det uppochnedvända ägget fått ett helt eget uttryck och karaktär och man kan nästan se hur det får färg och fartlinjer och tar plats i en japansk tecknad serie.

Rita för sin egen skull

– På seriekursen börjar vi med ansikten och anatomi och hur man skapar sina egna huvudkaraktärer. Sedan bygger vi berättelser, pratar om hur man skriver och ritar i rutor och vad man behöver ha med för att det ska bli förståeligt för läsaren, säger hon.

På slutet är det vernissage för den som vill. Men alla går inte kurs för att bli publika konstnärer eller för att de vill visa upp sina alster för omvärlden. Och det är helt okej det med, tycker Vendela.

– Det är lika viktigt att rita för sin egen skull. Eller att gå en kurs för att träffa folk som har samma intresse.

Text: Sofia Eriksson | Foto: John Areblad

Teckna med Vendela

Här visar Vendela i några snabba, enkla steg hur du ritar ansikten.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com