Ekonomi och samhälle

Maxida Märaks använder musiken för att försvara demokratin

”[…] jag ska göra allt i min makt för att alltid kämpa för rättvisa. Det är vår förbannade skyldighet som människor.”

Kandidat i Demokratipriset Droppen 2022


Maxida Märak är artisten som har uppmärksammats såväl för sin nyskapande musik som för sin aktivism. Kampen för samers rättigheter har alltid varit en centralpunkt i hennes skapande – när hon producerar hiphop är Sápmi alltid normen. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund.

Maxida Märak är politisk urfolksaktivist och artist som är uppvuxen i Jokkmokk och bosatt i Stockholm under delar av sitt liv. När hon bestämde sig för att satsa på den egenskrivna hiphopen sparade hon ihop pengar till en egen inspelningsutrustning och satt sedan många timmar framför tutorials på Youtube. Hennes resa och personliga uttryckssätt inspirerar andra till att hitta sin egen röst och nya vägar att uttrycka den på.

Du är nominerad till Demokratipriset Droppen. Vad är demokrati för dig?

- Demokrati för mig innebär att alla människor, oavsett social ställning, läggning, kön, ursprung eller rikedom har lika stor rätt till folkstyre. Det i sig innebär mycket mer än just den faktiska rösträtten. Demokrati är också grunden för att kunna leva ett värdigt liv, och är lika viktig i skogen som i staden, i hemmet som på arbetsplatsen. Att leva demokratiskt för mig innebär egentligen att ingen ska offras för någon annans vinst.

Berätta om hur du bidrar till demokrati?

- Jag använder min plattform som artist, men kanske ändå allra mest mig själv som privatperson för att göra det jag kan för att kunna skapa förändring. Jag anser att med större makt kommer större ansvar, och i min position som offentlig person som faktiskt har en massa lyssnare och följare, har jag också därför mer "makt" än gemene man. Den bör nyttjas väl och varsamt.

- Vi lever i ett land som på många sätt är odemokratiskt, men väldigt mycket tryggare än de flesta. Jag riskerar inte mitt liv för att jag använder min röst för att kunna skapa förändring – men det finns det väldigt många andra som gör. Det finns länder där demokrati inte finns på världskartan, och där kvinnor går i fronten för frihet – väl medvetna om att de kan kosta dom livet. Med den vetskapen finns det inga alternativ än att jag ska göra allt i min makt för att alltid kämpa för rättvisa. Det är vår förbannade skyldighet som människor.

- Jag tror att många i Sverige levt ytterst priviligierat ganska länge, och verkar tro att maktmissbruk eller misär inte någonsin kommer att nå dem. Men demokrati är ingenting vi får ta för givet. Den dagen vi slutar kämpa för den tas den ifrån oss

Vad skulle du göra om du vann Demokratipriset Droppen?

- Ett extra bidrag ökar möjligheterna att kunna ta sig an de uppdrag som inte genererar någon vinst – och de är ganska många. Jag är inte intresserad utav att bli rik, men en verksamhet som denna måste fortfarande gå runt för att kunna fortsätta.


Läs mer om Maxida på hennes sociala medier, Instagram eller Facebook