Sanna Martin använder rösten för demokratiska samtal

”Min vision var från start att alla ska kunna få med sig något nytt de inte visste från varje samtal, så ens eventuella fördomar skulle komma på skam. Så måste jag säga att det faktiskt blivit.”

Kandidat i Demokratipriset Droppen 2022


Som sångerska, skådespelerska, skribent och speaker har Sanna Martin i 28 år har delat med sig av sin röst. Ämnet röst fascinerar henne. I den egna podcasten Din Röst har hon därför samtalat med allt från riksbankschefen, politiker och ärkebiskopen till folkkära artister och idrottsprofiler om deras engagemang. Målet är att inspirera andra till att använda sina egna röster på olika vis.

- Jag är stolt över poddens gedigna gästlista, då jag ”bara” är en samhällsintresserad artist. Med tanke på hur samtalsklimatet är just nu gör det något bra med oss människor att våga fråga, lyssna och resonera tillsammans. Vi blir klokare på det viset.

Du är nominerad till Demokratipriset Droppen. Vad är demokrati för dig?

- Demokrati för mig är dels den individuella vetskapen om och tilliten till att min röst räknas, dels den kollektiva konstruktion där vi alla betyder något och kan vara med och forma samhället.

- Jag är verksam i kulturbranschen, där jag i olika produktioner berättar en historia av något slag som ska landa i en publik. Kulturens roll i en demokrati är att spegla livet, samhället och oss i det.

Berätta om din podcast och hur den bidrar till demokrati?

- I mars 2022 startade jag podcasten Din Röst. Hela den röda tråden i min podd är engagemang. Hur man använder sin röst, sin tid, sin kraft i sitt liv och i sin gärning. Där bidrar jag till demokratin genom mina samtal med olika samhällsaktörer, experter och folkkära profiler. Att i lugn och ro i egen regi ha fått tala med dessa fantastiska gäster varav en del sällan höjer sin röst i poddsammanhang, har varit så lärorikt och utvecklande. Min vision var från start att alla ska kunna få med sig något nytt de inte visste från varje samtal, så ens eventuella fördomar skulle komma på skam. Så måste jag säga att det faktiskt blivit.

- Jag slår med detta projekt ett slag för det goda, demokratiska samtalet. Min önskan är att genom dessa samtal inspirera, och bidra till att framför allt unga att använda sina röster på olika vis, i alla möjliga frågor!

Vad skulle du göra om du vann Demokratipriset Droppen?

- Jag skulle podda vidare! Jag gör detta av rent och skärt intresse för kommunikation och för att bidra till att skapa begriplighet. Men det finansiella är en utmaning eftersom jag behöver lägga tid på framför allt research och klippning.


Mer från Sanna

Lyssna på Sannas podcast ”Din röst” där poddar finns, till exempel Apple Podcasts