En etablerad dj på Medborgarskolan

Att jobba med musik har varit Fatmire Nedzipovskas mål hela livet. Hon har redan hunnit etablera sig som dj samtidigt som hon lär ut sina kunskaper på Medborgarskolan.

I tre år har Fatmire Nedzipovska hållt studiecirklar i dj:ing på för Medborgarskolans musikverksamhet Amplified, som primärt vänder sig till kvinnor och ickebinära. I sommar är hon även handledare för ungdomar som praktiserar på Medborgarskolan. Hon håller mestadels till i Medborgarskolans nya musikhus Bullret som ligger vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Deltagarna som hon har på sina kurser har olika bakgrund med den gemensamma nämnaren att de fastnat för dj:ing.
– De flesta har sett DJ:ing på avstånd och så har nyfikenheten och intresset växt. De är väldigt musikintresserade, säger Fatmire.

Precis som deltagarna i studiecirklarna hon håller hittade hon till dj:andet genom att först se andra dj:s.
– Både jag och deltagarna har sett det på avstånd. Man började med att bli nyfiken. Jag gick på några workshops i dj:ande och när jag hade lite koll på det, skaffade min första dj-controller och började öva på den.

När Fatmire kände sig säker på sin utrustning gav hon sig ut för att hitta ställen där hon kunde dj:a professionellt.
– När jag kände mig självsäker började jag fråga om jag fick dj:a på restauranger och barer. Man ska göra sig lite känd.

Många nyetablerade dj:s använder sig annars idag ofta av sociala medier för att nå ut.
– Jag kunde gjort det i mitt sovrum och lagt ut på sociala medier, till exempel på tiktok.

Från början spelade hon mest sådant som hon gillade själv men har utökat repertoaren genom åren.
– I början ville jag bara köra hiphop och r’n’b. Men sen upptäcker man hur mycket bra musik det finns, det finns till exempel jättemycket bra remixer. Jag har blivit mer öppen de senaste åren och kör lite mer open format.

Idag anpassar hon sin musik efter eventet som hon ska på.
– Jag anpassar mig beroende på vad man vill ha. Om kunden bara vill ha housemusik spelar jag bara det. Det kan vara en hiphoplåt men beatet är housigt, det finns remixer som är lätta att hitta.

Musikintresset kommer till stor del från hennes ursprung på Balkan.
– På Balkan finns en stor musikkultur. När vi har fester är det viktigt med dansen och musiken.

Utöver att kunna klippa och fixa med musik kan Fatmire även spela många instrument.
– Jag är mer musikproducent men jag kan spela instrument, -ish! En aning. Man får kunna lite av allting. Man kan klippa ihop det på datorn så att det låter professionellt. Jag kan spela keyboard, trummor, bas…

Instrumenten lärde hon sig när hon skulle börja högstadiet, behövde byta skola och valde en musikklass.
– Jag fick börja med grunderna där och lära mig hur man spelar instrument. Det var bra, väldigt kul. Man hade extra timme eller två i musikundervisning i veckan och fick göra lite musikprojekt. Jag spelade mest piano då men sen lärde jag mig spela lite trummor och bas.

När det var dags för gymnasiet kom Fatmire in estetprogrammet, en spetsutbildning i musik på Spyken i Lund.
– Där var det extra mycket musikundervisning och mycket mer teori. Förutom att spela i band, var det lektioner för körmusik, musikteori, privat undervisning, sånglektioner och pianolektioner.

Efter gymnasiet visste inte Fatmire riktigt vad hon skulle göra, men hon var ganska mätt på att plugga musik.
– Det var en liten identitetskris. Jag började plugga digital design, jag gick på det spåret. Sen jobbade jag lite extra.

Men musiken kallade på Fatmire att komma tillbaka och hon sökte sig till Spinneriet på Glokala folkhögskolan i Malmö.
– Där gick jag Urban Musik med inriktning i musikproduktion mellan 2019-2021. Där fick vi lära oss mer att producera musik från grunden och utvecklade mina skills under åren till att skapa egna remixer som jag använder på egna gigs.

Hon trivs väldigt bra med att hålla kurser på Medborgarskolan.
– Det är jättekul, att träffa nya människor hela tiden. Och att få se deras utveckling, jag följer dem på sociala medier år efter år och ser att de fortsätter dj:a.

Undervisningen anpassas ofta efter deltagarna i studiecirkeln
– Jag har en plan men om de frågar om annat så lär jag ut det. Det finns jättemycket grejer att lära sig och hålla ordning på inom dj:ing.

Hon tycker att det är lite annorlunda att undervisa på ett studieförbund än på andra ställen.
– Det är jättekul att undervisa på ett studieförbund, det är inte som en skola där alla har samma ålder. Här har alla olika åldrar, personlighet och ursprung.

Relaterade artiklar