Medborgarskolan Syd startar Ukrainsk förening

Medborgarskolan har startat en ukrainsk förening som ska främja modern ukrainsk kultur och ge stöd till ukrainare i Sverige.

Föreningen, som går under namnet ukrainare.nu har sin bas i Kristianstad men ska verka i hela Skåne och Sverige.
– För mig handlar föreningen om självorganisering. Ett sett för ukrainare att hjälpa varandra, kulturellt och socialt. Varje aktivitet vi gör för Ukraina är en aktivitet mot kriget och för fred, säger Cesar Vargas, verksamhetschef på Medborgarskolan.

Ändamålet med föreningen är att främja modern ukrainsk kultur och ge stöd till ukrainare i Sverige. Detta genom att:

  • Stötta välmående och psykiskt hälsa bland ukrainska flyktingar i Sverige
  • Främja, bibehålla och stärka ukrainsk kultur
  • Jobba med utbildning, arbete och sociala insatser
  • Skapa insatser för att återuppbygga Ukraina

Oleksandra Lastovetska, som arbetar med språkinsatser för Medborgarskolan och Sensus studieförbund är ordförande i föreningen.
– Vi är mycket tacksamma för den hjälpen vi får från Sverige. Att bilda föreningen är ett sätt för oss att hjälpa till och bidra kulturellt och socialt till det svenska samhället och samtidigt stötta de ukrainska flyktingar som kommer till Sverige, säger Oleksandra Lastovetska.

Föreningen kommer under våren att planera filmvisningar med barnfilmer och dokumentärer från Ukraina, boka in musikartister och skapa ett arrangemangsprogram som stöttar flyktingar till bättre psykisk hälsa.

– I februari hade det gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Vi som kommit hit på grund av kriget påminns att vi lämnat våra familjemedlemmar och hem och att det gått ett år. Det känns extra tungt och vi behöver skapa aktiviteter som avlastar flyktingarna och stöttar deras psykiska hälsa, säger Oleksandra.

Föreningen stöttas för närvarande av Medborgarskolan Kristianstad men kommer att samverka med andra föreningar i Kristianstad och även andra studieförbund.