Solrosen är vägen till integration

Text och foto SOFIA ERIKSSON
– Om du inte har din familj omkring dig behöver du hitta en ny.
Det är Sawsan som säger det. Hon kom till Sverige för åtta år sedan och har inga andra släktingar i närheten förutom man och barn. Men hon är långt ifrån ensam. På mötesplatsen Solrosen i stadsdelen Komarken i Kungälv har hon träffat sin nya familj; invandrarkvinnor i samma situation som hon själv. Denna söndag i april är det dags för en av veckans två träffar. Det är soligt ute men ändå lite kallt i luften. Alla barn som är med på träffen leker därför helst inne; de har spelat spel och pysslat en lång stund och springer just nu av sig i den stora lekhallen som hör till fritidsgården de lånar av kommunen. Ett par barnledare tar hand om barnen medan Sawsan och de andra mammorna får en egen stund, och den ägnar de åt samtal. De sitter och fikar och småpratar om veckan som gått. I dag är de fem stycken, men totalt består gruppen av nästan 30 kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund. Gruppen leds av Matina Larsson från Medborgarskolan.
– Jag är så stolt över dem, säger hon. Fler än hälften har fått arbete eller börjat på någon utbildning, och jag ser hur de blir starka i kropp och själ av att vara här, säger hon.

"Mår jag bra mår alla i mitt hem bra"
Solrosen är ett av Medborgarskolans demokratiprojekt och drivs i samverkan med bland andra Kungälvs kommun. Det har existerat i ungefär tio år med uppgiften att minska utanförskap och öka integration, med större social hållbarhet som mål. Målgruppen är enbart kvinnor, och det tycker Sawsan är bra:
– Mamman är centrum i familjen. Mår jag bra mår alla i mitt hem bra. I hjärtat, hjärnan och kroppen. Den känslan och den energin jag får här tar jag med mig hem och sprider vidare.
Men det är inte bara positiva känslor och energi som förmedlas på Solrosen. Medborgarskolans Matina Larsson har teman och programpunkter för de flesta träffarna. Det kan vara yoga eller mindfulness, träning med Friskis&Svettis, spontandans, språklektioner, samhällsinformation från inbjudna föreläsare från kommun och socialtjänst, ABC-kurs (föräldrautbildningen Alla Barn i Centrum) eller olika frågeställningar och utmaningar att diskutera.
– Jag brinner särskilt för hälsa. Både den fysiska och den mentala. Det började med att vi tränade yoga och mindfulness, men vi pratar också om behovet att röra på sig, vikt och kosthållning, säger hon och berättar att hon tycker det är viktigt att skapa självförtroende och både prata om och skriva ned mål och visioner.
– I början av året får de skriva ett brev till sig själva med en lista på vad de vill uppnå. Sedan får de öppna brevet i slutet av året för att se hur det gått. Farida, visst gick det väldigt bra för dig?
Farida som sitter bredvid nickar.
– Ett år skrev jag att jag ville ta körkort och flytta till en större lägenhet, och båda de sakerna blev verklighet. Så jag borde skriva ned många saker på den listan, säger hon.
Faridas femåriga son har tröttnat på springlekarna och vill vara med de vuxna en stund. Han kryper upp i hennes knä.
– I morse var det första han sa ”Ska vi gå till Matina?”. Han längtar hit och tycker att det är väldigt roligt att vara här. Det är ett bra sätt att lära känna andra barn och träna på det sociala, säger Farida.
Hjälper varandra genom vardagen
Hon berättar också vilket fint stöd hon fick av gruppen när hennes yngre bror som bor i ett annat land nyligen dog, och Matina flikar in att det just därför är viktigt att låta verksamheten utgå från kvinnornas behov och önskemål och ha lite fingertoppskänsla kring vad som behövs. Det är ofta vardagliga utmaningar som diskuteras, som barnens skola, jobbsituationer eller byråkratiska spörsmål.
– Vi har varit i Sverige olika länge och har barn i olika åldrar. Så vi kan hjälpa varandra med språket, kulturen och alla regler som är bra att kunna, säger Razia som försöker gå på träffarna så ofta hon kan.

Det är i dag få kommuner som har mötesplatser som Solrosen, som så påtagligt och uttalat jobbar mot utanförskap och för inkludering. Matina Larsson tycker att det är en idé väl värd att spridas.
– Det handlar om empowerment. Här får de förutsättningar att både må bättre och vara delaktiga. Och på längre sikt sparar det samhället stora kostnader.