Tiden på Tillskärarakademin – De bästa åren i livet

Trots att hon aldrig sytt på ”riktigt” tog Cajsa Nordh steget och sökte till Tillskärarakademin. Och det har hon inte ångrat. – Det är de bästa åren i mitt liv, säger hon.

Det var inte förrän Cajsa Nordh var vuxen som hon kom igång med att sy på ”riktigt”.

Tidigare hade hon mest sytt på syslöjden i grundskolan och ibland lånat sin mammas symaskin.

– Jag har alltid varit kreativ och pysslig. Det är någon inre grej att man vill skapa. Jag har ritat och stickat, men det har gått i perioder. Jag har alltid älskat kläder och att uttrycka mig med dem, säger Cajsa.

Det var när hon fyllde 25 och fick sin egen symaskin som det verkligen tog fart.

– Jag nördade ner mig totalt. Allt handlade om vad jag skulle sy härnäst. Jag blev helt uppslukad av det.

I början sydde hon mest väskor, toppar och byxor. Hon startade till och med en syinstagram. Eftersom hennes symaskin var rosa och hon dessutom sjunger, fick kontot heta ”The pink singer”. Men det som hon gjorde i början kan hon i efterhand erkänna inte alltid blev så bra.

– Jag har gjort många misstag. Jag insåg vilken stor skillnad det är när man kan mönsterkonstruktion eller inte. Tidigare bara klippte jag ut tyget rakt av, jag hade inte ens några mönster. Sen satt det inte som jag ville att det skulle sitta.

Tanken på att gå en utbildning hade redan slagit henne många gånger tidigare.

– Jag har känt till den här skolan i evigheter. Tänkt ”Tänk att gå där.” Jag har kollat på modeprogrammet Project runway på teve och drömt mig i väg. Men jag tänkte alltid att jag aldrig kommer komma in, i och med att jag är självlärd.

Trots hennes tvivel på sin egen förmåga samlade Cajsa mod och sökte 2022.

– Jag tänkte ”Äh, vad fasiken, jag söker ändå”. Jag skrev ett brev med arbetsprover och skickade in sista dagen. Det var lite pinsamt, tänk om lärarna skulle skratta åt det?

Men skrattade gjorde de inte, tvärtom kom Cajsa in på utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris och gick sedan Designer/Produktutvecklare med 3D-kompetens. Hon beskriver sin stil om feminint romantiskt men ändå vågat.

– Jag vet vem jag är och klär mig efter det. Jag gör kläder till folk som vill ha en personlig stil.

Under en av kurserna fick studenterna prova att göra sina egna tygmönster och Cajsa valde då att inspireras av sångerskan Stevie Nicks.

– Jag älskar Stevie och Fleetwood Mac. Tygerna är döpta efter hennes texter. Det är kul att ha en musa eller persona att utgå ifrån. Stevie är alltid sann till sin personliga stil. Hon brukar ha spetsar och volanger, stora ärmar. Det är feminint med tillägg av en till exempel maskulin hatt.

Under förra årets ex-arbete var temat Naturens under, och Cajsa valde då att inspireras av moln.

- När jag tänker på naturens under är norrsken det första som kommer upp. Jag är fascinerad av himlen, stjärnor och planeter. Sen jag kan minnas stannat upp säkert en gång om dagen för att fota himlen. Det är ett gratis konstverk som ständigt förändras.

Kollektionen följde Cajsas personliga stil.

- Det blev rosetter, sidenband organza, väldigt feminin och fluffig. Jag är väldigt nöjd med att fått fram den rätta känslan.

Under utbildningen har Cajsa även till exempel gjort kläder av slipsar från secondhandbutiker. Hon och hennes kusin skulle på släktkalas men hade ingenting att ta på sig, vilket resulterade i en kollektion med namnet Untied. Och sen fick hon i uppdrag att sy en klänning av godis som pryder en skyltdocka i en godisbutik i centrala Malmö.

– Jag hörde om det från Helene (Geving, Tillskärarakademins grundare. Reds. Anm.) på utbildningen och mejlade butikens ägare direkt. Godis älskar man ju. Jag använde mig av lakritssnören och skumblommor, den blev ganska tung. Det tog ganska lång tid att göra den och var en nyttig erfarenhet. Det var roligt med den kreativa friheten.

Återbruk är något som är genomgående på Tillskärarakademin och även något som Cajsa brinner för.

- Hållbarhet är viktigt för mig. Det hade varit häftigt att få vara del av att förändra modebranschen. Nu är den inte så vacker.

Cajsa väljer aktivt bort nyproducerade tyger i den mån det går och letar ofta efter secondhandtyger.
– Jag är ofta på jakt efter tyger. Jag har fått mycket av en släkting som sydde lite och som hade ett tygförråd. Även om ett tyg ser ut som råttskit kan man göra något vackert av nästan allting. Det går ju att manipulera tyger, bleka dem, ändra om dem, sprätta upp lite. Man får använda fantasin till allt.

Cajsa, som tidigare jobbat inom vården, ångrar inte att hon vågade och tog steget att söka sig till Tillskärarakademin.

– Det är ett av de bästa åren i mitt liv. Tänk att jag vågade tro på mig själv och gjorde det jag tycker är roligt. Det handlar inte om vad andra tycker. Jag gjorde det för min skull och det är jag glad för.

Relaterade artiklar

Tre kvinnor på bänk utomhus
Ekonomi och samhälle

Solrosen är vägen till integration

För många av Sveriges nyanlända tar inkludering och integration lång tid – enligt officiella siffror i genomsnitt tio år. I Kungälv har ett unikt demokratiproje...

Publicerad:
Magnus Carlsson
Läs vidare om "Solrosen är vägen till integration"
Konst och hantverk

Britta har vävt samman människor sedan 1973

När man kliver in i vävsalen på Medborgarskolan i Uppsala möts man av tyger, trådar och vävstolar. I mitten står Britta Röjerås, varm, kunnig och fylld av en li...

Publicerad:
Rebecca Hagman
Läs vidare om "Britta har vävt samman människor sedan 1973"