Ort
Uppsala
Tid
09:00-16:00
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
10 st
Nummer
80645
Pris
10 995 kr

Om arrangemanget

Kurs A, keramiklinjen på Medborgarskolans hantverkscentrum, Ekeby Bruk

Intresseanmälan är inte bindande. Du blir erbjuden en plats när startdatum för kursen är satt.

Innehåll
Välkommen till en utbildning där du har möjlighet att fördjupa dig i keramikens fantastiska värld! Diplomutbildningen ger en bred kunskap i keramik, både praktiska moment och teoretisk kunskap. Under utbildningen går vi igenom olika skapandetekniker som exempelvis kavling, ringling, tumning och drejning. Vi går även igenom dekor och glasering, och provar på att blanda egna glasyrer. Dessutom lär du dig hur vår brännugn fungerar och får vara med och sätta en ugn. I kursen ingår även ett studiebesök i en annan keramikverkstad.

Upplägg
Kursen går en gång i veckan i tio veckor (samma dag och tid) och omfattar 8 x 45 min per sammankomst. Tiderna varje dag är kl. 09:00-16:00 med en timmes lunchpaus. Mikro, frys och kylskåp finns i vår lokal och vi brukar äta lunch tillsammans.

Kursen avslutas med en vernissage där deltagarna ställer ut och presenterar sina alster. Datum för vernissagen görs upp tillsammans i gruppen i början av kursen.

Förkunskaper
Diplomutbildningen kan ses som en fortsättningskurs och den riktar sig till dig som har tidigare erfarenhet av keramik. Du bör kunna arbeta självständigt i några av teknikerna och ha grundläggande kunskaper i hur man hanterar lera.

Två kursledare
Med gedigen erfarenhet och expertis skapar våra kursledare en stimulerande lärandemiljö där deltagarna får utforska och utveckla sina keramiska färdigheter. De är inte bara kunniga utan delar också med sig av sin konstnärliga vision och entusiasm för att skapa unika och meningsfulla keramiska verk. Som kursledare strävar de efter att främja kreativitet, självuttryck och gemenskap och skapar därigenom en givande och minnesvärd upplevelse för varje deltagare.

Rolf Engström påbörjade studier vid Konstfack år 1969 men avbröt dem för att grunda en keramikverkstad 1970 som han sedan drev fram till 1995. Verksamheten var etablerad på olika platser i Sverige, inklusive Arbrå, Trosa och Uppsala. Sedan år 2022 driver han en ny keramikverkstad i Uppsala.

Birgitta Monserrat började sin keramiska resa 1990 på Billströmska folkhögskolan på Tjörn, och sedan dess har hon deltagit i 13 sommarkurser inom stengods, raku svart och gropbränning. Mellan 1996 och 1998 gick hon konstlinjen på Centro Escuela Nacional de Artes Plastica i Havanna, Kuba, och representerade Sverige vid ett internationellt Raku-symposium 1997. Hon driver sitt eget krukmakeri i Uppsala.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Vi arbetar med stengodslera kompletterat med ett urval av engober och glasyrer. I kursavgiften ingår 10 kg lera och glasering. Övrig lera som används på kursen kan enkelt betalas via Swish på plats, med 85:-/kg.

Kallelse/faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka två veckor före kursstart. Vill du delbetala kursen? Här kan du läsa mer om hur du gör för att delbetala: Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan

OBS! Till denna utbildning gäller samma allmänna villkor som till våra andra kurser. Anmälan är bindande, men du har 14 dagars kostnadsfri ångerrätt, förutsatt att anmälan görs mer än 15 dagar innan kursstart. Om du återtar din anmälan senast 7 dagar före start får du normalt betala en administrationsavgift på 10 % av avgiften. Om du återtar anmälan senare än 7 dagar före start, men innan dag för start, är administrationsavgiften halva deltagaravgiften. Om du avbryter en påbörjad kurs är du normalt skyldig att betala hela deltagaravgiften. Köpevillkoren får du i samband med din bokningsbekräftelse.

Bra att veta
Bär oömma kläder. Tänk på att det är svårt att jobba med lera om man har alltför långa naglar.

Kursen har plats för max 7 deltagare.

Kursen är inte studiemedelsberättigad. Diplomet utfärdas av Medborgarskolan och är ett bevis för att du har gått kursen.

Visste du att?
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

I den anrika tegelbyggnaden på Ekeby Bruk finner du Medborgarskolans Hantverkscentrum. Här får du chansen att skapa med lera i vår fantastiska keramikverkstad, precis som konstnärerna för Upsala-Ekeby gjorde fram till 1970-talet. Välkommen till en plats full av historia och lustfyllt lärande!

Ort

Ekeby Bruk 4G

Ekeby Bruk, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 10 995 kr

Summa: 10 995 kr

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Rik på keramik

Alla som någon gång har stått bredvid och sett på när någon drejar vet hur enkelt, smidigt och tillfredsställande det ser ut. Tar man sedan chansen att prova sa...

31 oktober 2023
Läs vidare om "Rik på keramik"
Konst och hantverk

Kreativt med lera för hela familjen

Familjen Syrstad från Åsa skippade utlandsresan och bokade en familjekurs i keramik på Medborgarskolan i stället – ett perfekt sätt att tillbringa en sommarveck...

1 mars 2023
Läs vidare om "Kreativt med lera för hela familjen"

Utforska ämnesområde