Foto: Johanna Nauwelaertz de Agé
Diplomutbildning

Diplomutbildning: Sömnad

Ort
Malmö
Startdatum
10 Nov 2021
Tid
13:00-16:00
Dagar
Ons, Tors
Antal tillfällen
18 st
Ledare
Rosa Alejandrina Sanchez Morales
Nummer
1399
Pris
17 995 kr

Om arrangemanget

Drömmer du om att lära dig sy och skapa dina egna kläder? Med vår diplomutbildning får du en komplett grundutbildning i sömnad och kläddesign. Du får kunskap om mönster, material, måttagning, hållbarhet och detaljsömnad för att designa dina egna plagg. Utbildningen ges i inspirerande miljö på Tillskärarakademin Malmö.

Innehåll
Efter avslutad diplomutbildning i sömnad ska du kunna grunderna i klädsömnad.

Vi börjar med att lära oss att sy på symaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Senare i utbildningen kommer vi att gå igenom hantering av semi-industriella maskiner. Du kommer lära dig produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande, till exempel hur man skriver och tolkar skötselråd. Du lär dig även fackspråk för att förstå och följa instruktioner. Vi går även igenom hantering, underhåll och skötsel av maskiner.

Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man gör en enkel ändring av mönster och du kommer under utbildningens gång att sy upp en kjol, en överdel och en byxa, först i toileväv (oblekt råväv) och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du snabb finns gott om extrauppgifter att ta itu med. Under utbildningen kommer du sy upp en kjol, en överdel och en byxa.

Vi lär oss arbete med hänsyn till miljön, till exempel genom återvinning och källsortering.

Utbildningens innehåll i sammanfattning:

 • Måttagning
 • Mönsterstorlekar
 • Materialkunskap
 • Mellanlägg
 • Mönsterutlägg, trådriktning, mönsterpassning
 • Detaljsömnad (blixtlås, knapphål, fickor, kragar, skjortsprund mm)
 • Sy ett enkelt plagg, kjol, överdel och byxa.

För att erhålla ett diplom krävs minst 80% närvaro och att du blivit godkänd på examinationen. Som examensarbete kommer du sy en klänning eller kavaj.

Upplägg
Utbildningen innefattar 54 lärarledda klocktimmar (dvs 72 studietimmar) fördelat på 18 sammankomster. Vi träffas två gånger i veckan (onsdagar och torsdagar) 13:00-17:00 under 9 veckor. Utbildningen är förlagd till v45-v4 med uppehåll v51, v52 och v1. Förutom de lärarledda undervisningstimmarna kommer man få hemuppgifter motsvarande ca. 2 klocktimmar i veckan, så den totala utbildningstiden är 72 klocktimmar (dvs 96 studietimmar) exklusive tid för examensarbetet. Efter sista utbildningsdagen får man examinationsuppgift som ska göras inom en vecka.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs då utbildningen är anpassad för dig som är nybörjare. Utbildningen är lämplig för alla, såväl nybörjare som fortsättare, då en stor del av undervisningen är individuellt anpassad. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Utbildningsmaterial

Ingår inte i avgiften:

 • Blyertspenna, suddgummi, linjal, papperssax
 • Tygsax, sprätt, krita, tygsporre, markeringspapper, måttband, knappnålar, synålar
 • Eget mönster samt tyg till eget plagg

Ingår i avgiften:

 • Material till toile och detaljsömnad


Utbildare
Rosa Sanchez har 4 års textilutbildning från Teknisk skola "Las Nieves" i Chile. Hon är sömmerska och damskräddare. Rosa har även utbildat sig till mönsterkostruktör/direktris på Tillskärarakademin Malmö och brodös på Sätergläntan Institutet för Slöjd och hantverk. Vidare är Rosa självlärd inom beading, beadwork, guldbroderi och pärlbroderi. Förutom sina gedigna ämneskunskaper så älskar Rosa att undervisa i sömnad och att dela sina kunskaper med andra.

Anmälan
Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid för få anmälda. Vi startar vid fem deltagare och kommer max vara 12 deltagare. Anmälan är bindande! Avgift på 10% av utbildningskostnaden kommer faktureras vid avbokning senare än 14 dagar före utbildningsstart!

Betalning
Utbildningen är inte studiemedelsberättigad. Om du vill kan du dela upp avgiften på fyra delbetalningar (ange detta i meddelandefältet när du anmäler dig).

Kontakt: skane@medborgarskolan.se

Ort

Tillskärarakademin

Norra Vallgatan 18 Ingång D, Malmö

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 17 995 kr

Summa: 17 995 kr

Utforska ett ämnesområde