Stickning är avkoppling
Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget men trenden att sticka tog ordentlig fart redan vid pandemins början enligt Camilla. Behovet av att skapa med h...
Frivoliteter är ett hantverks som tros ha sitt ursprung i 1700-talets slut. Denna teknik består av att skapa dubbelknutar, vilket är en knut med två separata delar, och det är därför man säger att man “slår” frivoliteter. Man håller en lång tråd i en hand och en skyttel i den andra, som används för att forma knutarna.
Kursen inleds med en presentation av hantverket och en kortfattad översikt över dess bakgrund. Sedan introduceras vi till de verktyg och material som används, och vi provar att göra vår första knut!
Vid den andra sammankomsten är du redo att skapa en liten stjärna, snöflinga eller uddspets, och därefter är det bara din fantasi som begränsar dig. Instruktören ger förslag på mönster som passar din nivå och hjälper dig också att hitta mönster om du har några specifika önskemål.
När arbetet börjar ta form, fortsätter du i din egen takt och får vägledning anpassad till din egen nivå.
Vi träffas 5 tillfällen, samma tid och plats.
Teori varvas med praktik, men du arbetar främst med praktiskt lärande under handledning av våra kursledare.
Inga förkunskaper krävs. Denna kurs riktar sig till nybörjare och till dig som har tidigare erfarenhet av frivoliteter.
Jeanette Liljemark-Sjöberg som ursprungligen är från Stocksund är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat i fyra län sen 90-talet.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Du köper allt material av ledaren vid första träffen på plats till en kostnad av ca 150 kr.
Till frivoliteter används ett tunt garn på rulle. Det påminner mer om sytråd än om ett garnnystan och det kan vaa klurigt att hitta rätt grovlek.
För att slå frivoliteter behöver du:
• Två frivolitetsskyttlar, gärna i olika färger så att du kan skilja på dem.
• Tunt bomullsgarn.
Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan har du en del förmåner du kan använda, exempelvis 6 procent rabatt hos Bokus och 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln. Mer om våra förmåner.
Medborgarskolan ett stort utbud inom andra hantverkskurser, läs mer på www.medborgarskolan.se eller kontakta oss så försöker vi hjälpa dig att hitta något som passar.
Deltagaravgift: 1 250 kr
Summa: 1 250 kr