Kunskapen sitter i händerna
Att skapa i lera kan verka enkelt, härligt och kravlöst – och på många sätt är det just så. Men öppnar vi dörren till keramikens värld finns mängder av kunskap ...
Fullbokad. Anmäl dig som reserv!
Innehåll
I kursen ingår drejning, kavling, skulptering, kunskap i glasyrer och brännings metoder.
Upplägg
Kursen går under en helg lördag-söndag. Kursen omfattar 5x45 minuter per kurstillfälle. Vi varvar teori och praktik men kommer huvudsakligen att arbeta med praktiskt lärande där du som deltagare arbetar fritt med leran under stöd och handledning av kursledaren. Som nybörjare får du en genomgång av de olika grundteknikerna, och vi kommer tillsammans gå igenom de olika stegen i tillverkningsprocessen.
För vem
Du kan vara nybörjare eller har varit i lerans klor innan, vi drejar, kavlar, formar, ger varandra olika råd och utmaningar.
Kursledare
Iréne Kjellander, en positiv och glad pensionär som gärna delar med mig av det hon kan. Det hon inte kan tar hon alltid reda på. Hon har varit i lerans värld sen 1973 då hon gick en kvällskurs i Hässleholm där hon började att dreja med spark skiva. Hon har haft egen verkstad och keramikkurs i egen verkstad. I 4 år har hon varit på Gotland hos Danny Leonette och bränt i olika metoder, bland annat sawdust som hon fastnade för. Hon har varit i lerans klor i 30 år, haft egen verkstad, olika kurser, olika utbildningar. Leran ger henne det lugn hon tycker behövs i vår stressiga värld. Hon hjälper dig på traven i att dreja högre, större osv. Varmt Välkomna! Iréne Kjellander
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till individuell utveckling.
Kursmaterial
Materialkostnad tillkommer med 85 kr/kg lera där glasyr och bränning ingår. Oömma kläder, förkläde, skor. Vi rekommenderar även en liten skrivbok där du kan föra anteckningar om vad du har gjort eller ska göra, plus att du kan skriva in glasyr ni använt och liknande.
Bra att veta
Vi börjar lördagen i Medborgarskolans lokaler, det gamla kafferosteriet "Kulturrosteriet". Vi arbetar i verkstan och vid lunchtid går vi tillsammans någonstans och äter eller beställer något till vår kurslokal. Maten bekostas av dig själv där du även kan välja att ta med något och värma i mikron. Någon gång under eftermiddagen har vi en liten gemensam fika stund där Medborgarskolan bjuder på kaffe eller te. Ni har då möjlighet att ställa frågor. På söndagen avslutar vi framemot 14:30 med efterarbete och städning. Bränning och glasering gör kursledaren Iréne efter kursens slut och därefter får Ni hämta era alster under anvisad tid.
I kursen ingår undervisning med drejskiva till var och en av er under 2 dagar.
Om någon av er önskar boende med övernattning i närheten kan detta arrangeras privat med hjälp av kursledaren. Medborgarskolan ansvarar inte för boende med övernattning.
Rabatter och förmåner
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10% rabatt hos Akademibokhandeln och 6% rabatt hos Bokus. http://www.medborgarskolan.se/formaner/
Om folkbildning
Folkbildning är en utbildningsform som är fri, frivillig och tillgänglig för alla. Folkbildning innebär att kurser och studiecirklar anpassas efter deltagarna och att deltagarna har ett stort demokratiskt inflytande över utbildningens utformning.
Deltagaravgift: 1 350 kr
Summa: 1 350 kr