Ort
Uppsala
Startdatum
2 Sep 2024
Tid
16:00-17:30
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
3 st
Nummer
82251
Pris
795 kr

Om arrangemanget

Keramik är både roligt och kreativt! Här får ni tillsammans lära er hela processen från leran till det färdiga glaserade föremålet, i lugn och ro varannan vecka under tre veckor. Kom och släpp loss skaparglädjen med oss!

Innehåll
Vi arbetar med olika tekniker såsom kavling, ringling, tumning, skulptur. Du väljer fritt vad du vill göra i samråd med ledaren. Det kommer även finnas möjlighet att prova på drejning för den som är intresserad, men det är inte fokus på den här kursen. För dig som är enbart intresserad av att dreja rekommenderar vi istället våra drejkurser som heter Keramik: Drejning.
Keramikkursen är öppen för alla och har fritt skapande i stöd av en erfaren kursledare. Kursen är både för dig som är ny börjare och dig som skapat tidigare, som deltagare får du utvecklas utifrån där du är i dina kunskaper och inom de tekniker du själv föredrar.
Att arbeta med lera är ett av de äldsta uttrycken för mänskligt skapande. Kursen för dig som gillar att arbeta med dina händer och som uppskattar känslan och glädjen av att själv tillverka något bestående.

Upplägg

Vi träffas under 3 veckor 2 x 45 min, varannan vecka på v36, 38, 40. Arbetet är fritt och hänsyn tas till deltagarnas önskemål och förväntningar. Teori varvas med praktik, men du arbetar främst med praktiskt lärande under handledning av våra kompetenta kursledare. Det är fördel att ha tänkt ut vad du vill göra innan kursen startar. Kursen avslutas med glasering på det sista tillfället. Cirka två-tre veckor efter avslutad kurs kan du hämta dina färdiga alster. 

Förkundskaper
Inga förkunskaper krävs.
Ett av Medborgarskolans fyra kärnvärde är:
Utveckling i samverkan
Vi tror att människor utvecklas bäst i samverkan med andra. Därför vill vi skapa mötesplatser där ett givande och tagande får alla att känna delaktighet. Med nya kunskaper, ökat självförtroende och ­sociala nätverk får människor möjligheter och styrka att själva utforma och påverka sina liv. Därför möts både nya och erfarna deltagare i denna kurs för att även inspirera varandra
Våra andra fina kärnvärden hittar du på https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Materialkostnaden för lera, inklusive glasyr och bränning, är 85 kronor per kg och kan enkelt betalas via Swish på plats, vilket innebär att du inte behöver skaffa ditt eget material. Leran och glasyrerna finns alltid tillgängliga i kurslokalen.

Tips på vidareutveckling
Medborgarskolan erbjuder olika kurser i keramik och drejning både för vuxna och barn. Vi har även ett stort utbud inom andra hantverkskurser, se vårt kursprogram eller kontakta oss så försöker vi hjälpa dig att hitta något som passar. www.medborgarskolan.se

Kallelse/Faktura
Alla kursstarter är preliminära. Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart. Vill du delbetala kursen? Här kan du läsa mer om hur du gör för att delbetala: Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan

Bra att veta
-Bär oömma kläder och skor, och tänk på att det är svårt att hantera lera med långa naglar och smycken.
-Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under aktiviteten/kursen samt till och från aktiviteten/kursen. Lär mer på
Olycksfallsfrskring | Medborgarskolan
-I vår lokal finns kylskåp och mikro. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.-Medborgarskolan samarbetar med Bokus och Akademibokhandeln och kan därför erbjuda alla kursdeltagare rabatter på böcker.

OBS! Det är högt tryck på våra keramikkurser och du kan därför anmäla dig som reserv. Tänk på att ordinarie anmälan är bindande (se köpevillkor) och du kan därför inte "byta" plats om du kommer in som reserv på en annan kurs. Om du missar ett kurstillfälle finns ingen möjlighet att ta igen det. Missar du glaseringstillfället pga. en oväntad händelse, t.ex. sjukdom, kan vi erbjuda dig att gå på ett uppsamlingstillfälle i mitten eller slutet av terminen.

För inspiration, gå gärna med i Facebook-gruppen "Medborgarskolans Hantverkscentrum på Ekeby Bruk". Observera att gruppen endast är till för inspiration. För kundtjänstärenden ska du kontakta Medborgarskolan via telefon eller mail: malardalen@medborgarskolan.se.

Visste du att?
Medborgarskolan Uppsala är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

I den anrika tegelbyggnaden på Ekeby Bruk finner du Medborgarskolans Hantverkscentrum. Här får du chansen att skapa med lera i vår fantastiska keramikverkstad, precis som konstnärerna för Upsala-Ekeby gjorde fram till 1970-talet. Välkommen till en plats full av historia och lustfyllt lärande! 

Ort

Ekeby Bruk 4G

Ekeby Bruk, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 795 kr

Summa: 795 kr

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Rik på keramik

Alla som någon gång har stått bredvid och sett på när någon drejar vet hur enkelt, smidigt och tillfredsställande det ser ut. Tar man sedan chansen att prova sa...

31 oktober 2023
Läs vidare om "Rik på keramik"
Konst och hantverk

Kreativt med lera för hela familjen

Familjen Syrstad från Åsa skippade utlandsresan och bokade en familjekurs i keramik på Medborgarskolan i stället – ett perfekt sätt att tillbringa en sommarveck...

1 mars 2023
Läs vidare om "Kreativt med lera för hela familjen"

Utforska ämnesområde