Ort
Lund
Startdatum
13 Maj 2024
Tid
19:15-20:45
Dag
Måndag
Nummer
67623
Pris
325 kr

Om arrangemanget

Bosniens huvudstad Sarajevo är en av Europas mest kosmopolitiska städer. Där öst möter väst, på ett vackert och strategiskt läge, inklämd mellan berg och genomfluten av floden Miljacka, har Sarajevo under årtusenden befunnit sig i händelsernas centrum.

Här avlossades år 1914 de skott som skulle utlösa det första världskriget och under 1990-talet blev staden skådeplatsen för en fyra år lång och blodig belägring under Bosnienkriget. Än idag är spåren från den våldsamma historien märkbara i såväl i stadsrummet, som i konst- och kulturlivet.

Men staden har så mer att berätta för oss! På stadsmuseet möter vi bland annat föremål från den fascinerande stenålderskultur som blomstrade i Butmir, strax utanför staden, och på nationalgalleriet lär vi känna den bosniska konsthistorien och fängslande konstnärer.
 
Sarajevo har under historiens gång legat under flera mäktiga riken, som alla lämnat avtryck i stadsstruktur och arkitektur. Genom god stadsplanering och lyckosamma ödesnycker bjuder stadens oss på tre arkitektoniskt distinkta delar, som var och en representerar ett stycke levande historia. I Baščaršija, den äldsta delen av staden, upplever vi det ottomanska arvet i basarenas myller och den i den vackra moskén. Här passar vi på att styrka oss med bosniskt kaffe och nationalrätten cevapi. Det ikoniska stadshuset, uppfört i nymorisk stil, inhyser för tillfället den makalösa samtidskonstsamling som genom konstnärliga donationer skapats under och efter Bosnienkriget. Samlingen är intressant, men än mer intressant är projektet Ars Aevi, i sig. Vi tar del av berättelser om konstnärligt mod, uppror och resiliens.
 
Vi rör oss västerut i staden och plötsligt omges vi av utsökta Art Nouveau -byggnader, som inte sällan uppvisar, för Bosnien, helt unika detaljer. Nu har vi trätt in i den del av staden som växer fram när Bosnien blir en del av Österrike-Ungern under det sena 1800-talet.
Ytterligare västerut ersätts sekelskifteshusen av brutalistisk arkitektur som är ett arv från den tidsepok då Bosnien var en del av Jugoslavien. I den här delen av staden finner vi även nationalmuseum och det historiska museet, såväl som postmoderna pärlor och samtida arkitektur. För Sarajevo är i allra högsta grad en levande stad, i ständig utveckling.

Avslutningsvis ger vi oss upp i bergen och undersöker spåren efter de olympiska vinterspelen anno 1984, samt ger oss ut på några utvalda resmål i stadens närhet som utgör utmärkta heldagsutflykter.

Föreläsaren är Désirée Lennklo som är konstvetare med en masterexamen från Lunds universitet. Hon ger föreläsningar med teman hämtade ur den västerländska konst- och arkitekturhistorien samt organiserar konstresor.

För vem?
Föreläsningen är för alla. En fördel är att du är intresserad av konsthistoria.

Material
Anteckningsblock och penna för dig som vill anteckna.

Ledare
Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.

Bra att veta
Detta arrangemang gäller ett föreläsningstillfälle.

Anmälan
Ta del av köpevillkoren innan du anmäler dig. När arrangemanget fått tillräckligt med anmälningar får du en kallelse med faktura via posten eller e-post. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt samt eventuellt viktig information.
• Anmälan är bindande.
• Startdatum är preliminärt.
• Invänta alltid kallelse.

Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör:
http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial

Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans.

Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.


 

Ort

Medborgarskolan

Bangatan 6, Lund

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 325 kr

Summa: 325 kr

Utforska ämnesområde