Ort
Gävle
Startdatum
4 Okt 2024
Tid
18:00-21:00
Dagar
Fre-Sön
Antal tillfällen
5 st
Ledare
Stefan Zakrisson
Nummer
82676
Pris
3 995 kr

Om arrangemanget

Vill du skapa din egen skedkniv för att sedan med hjälp av den börja skapa i trä? Här har du möjlighet till just det medan du samtidigt tillbringar ett par helger i naturen.

Innehåll

I denna kurs kommer ni lära er lite om knivmakeri samt att tälja i färskt trä. Första helgen kommer ni att få göra eran egen skedkniv, ett eget personligt redskap anpassat efter eget tycke och smak. Andra helgen så kommer ni att få använda era skedknivar då ni kommer att få möjlighet att tälja skedar, slevar och kåsor i färskt trä. 

Upplägg

Boende - Kursen pågår under två veckoslut där du skapar dina alster och om bor på Scoutgården Hästmuren. Stugan vi kommer att vara i tillhör Gävle Sjöscouter och den är rök- nör och hundfri. Det är en väldigt trevlig stuga som ligger i ett naturreservat, den har kapaciteten att ta upp till 50 sovande 
(4 våningssängar resten är golvförläggning) den har två salar med öppen spis i vadera sal samt ett kök, två toaletter och det finns dusch och bastu i källaren. På tomten finns det även en grillplats med två vindskydd (om någon känner för att sova ute). Mer info om gården här.

Mat - Du tar själv med dig egen mat. Det finns kyl, frys, spis, ugn och micro. Det finns även möjlighet att åka in till stan och äta. 

Första helgen:
Start fredag kl 18 Fokus på att tillverka din skedkniv. Helgen avslutas ca kl 16 på söndagen. 

Andra helgen:
Start på lördagen kl 9 Fokus på att använda din nytillverkade skedkniv och skapa en kåsa, slev eller sked. Helgen avslutas ca kl 16 på söndagen. 

Förkunskap

Ingen förkunskap behövs. 

Kursledare

Stefan Zackrisson - Adde - har varit knivmakare och trä/läderhantverkare  i över 35 år. Hantverket är något han brinner för och lär gärna ut till andra. Han har även lite över 10 år inom Scouterna då som scoutledare (största tiden i Gävle Sjöscouter) och på senaste tiden då som utbildare för andra scoutledare då han för några år sedan även blev utbildare inom scouterna och har sedan hållit både hantverks-och ledarskapskurser inom scouterna.

Material

Det material som ingår i kursen är ett skedknivsblad, en bit av masurbjörk till skaftet samt en enkel slida. Vill man så kan man mot en liten kostnad köpa bitar av horn, ek, en och några andra träslag att använda till skaften. Även materialet till din kåsa/sked/slev ingår. 

Vad du själv behöver göra innan kursen är att fundera ut vilken utformning du vill ha på ditt knivskaft. Samt är det bra om ni kan ta med egen rasp, tving, kulhammare om ni har samt 1 st vass kniv att arbeta med. 

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10% rabatt hos Akademibokhandeln och 6% rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Bra att veta

  • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Hästmuren Gävle Sjöscouter

Kristinedalsvägen 9, Gävle

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 3 995 kr

Summa: 3 995 kr

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde