Ort
Nordmaling
Startdatum
24 Jun 2024
Tid
08:00-16:00
Dagar
Mån-Lör
Antal tillfällen
6 st
Ledare
Jorma Thiercelin Salmgren
Nummer
53611
Pris
8 300 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Om arrangemanget

Välkommen att under sex dagar hänge dig åt den byggteknik som format vårt boende i snart 1000 år och som är lika aktuell i vår tids gör-det-själv trend. Här får du genom övning och professionell guidning kunskap att med egen hand uppföra en mindre byggnad såsom bastu, vindskydd eller stuga.

PLATS

Kursen är belägen på vackra Olofsforsbruk, ett av Sveriges mest välbevarade järnbruk. www.olofsforsbruk.nu
Vacker miljö att befinna sig i och i närområdet hittar du springspår, grottor att besöka och grillplatser att umgås kring.

INNEHÅLL OCH MÅL

Yxa, såg, stämjärn och ögonmått är de primära verktygen inom hantverksmässig timring.

Under kursens gång lär du dig att hantera dessa verktyg på ett effektivt sätt. Du kommer också att öva dig i att “se” timret, det vill säga att på ett klokt och rationellt sätt bedöma stockarnas kvalitet och egenskaper för att på bästa sätt välja ut och timra in stockarna i en harmonisk följd.

Dag för dag byggs dina erfarenheter på, alltmedan timmerhuset växer på höjden. Du kommer att lära dig att hantera de olika delmomenten i ett timmerhus-bygge som man ovillkorligen ställs inför:

Stockar ska fogas ihop i täta och robusta knutar, dymlingar binda ihop och förstyva stockarna, dörr- och fönsteröppningar ska tas upp och förstyvas upp och stockarna ska såklart också bilas på utsidorna för att bli vackert livfulla och mer vattenavstötande.

Fokus ligger på praktisk övning och utveckling av färdigheterna. Praktiken varvas med kortare teori-sessioner som förklarar och tydliggör de praktiska momenten.

Efter avslutad kurs kommer du att kunna grunderna i timringstekniken. Du kommer att se timmerhus på ett nytt sätt och du kommer troligen att åka hem med en väldigt skön men lagom mör känsla i kroppen och själ, redo att ge dig i kast med ditt eget projekt.

UPPLÄGG

Kursen är på 6 hela dagar (08.00 - 16.00). Lunch, fika och kursmaterial ingår. Kurslitteraturen vi använder, Jan-Ove Janssons ”knuttimring” får du med dig hem. Medtag arbetskläder, snickarpenna, kniv och tumstock.

FÖRKUNSKAPER

Inga förkunskaper behövs.

KURSLEDARE

Jorma Salmgren är utbildad vid Dalarnas Timringsutbildning och driver egen firma inom timring och byggnadsvård under namnet Ledusjö Timmerhus.

BOENDE

Behöver du boende så kommer här några tips;

Olofsfors bruk - 070-206 53 15
Rödvikens Camping- 0930-312 50
Levar Hotell 0930-101 09  
Ava Havsbad - 0930- 320 70

Kommer du med flyg eller tåg så kontakta Åsa Lindström Medborgarskolan så försöker vi tillsammans tipsa/ lösa transport till Olofsfors bruk.

Ort

Olofsfors Bruk

Olofsfors 105 A, Nordmaling

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 8 300 kr

Summa: 8 300 kr

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde