Bollywooddansare med stor passion

Med hänsyn till restriktioner och till tonerna av Bollywoods rytmiska musik har Ekeby Bruks danssal fått liv igen. Vi fick en pratstund med kursledaren Sony Talukder och pratade om kurserna på Ekeby bruk, om sin kärlek till dansen och om att våga gå sin egen väg.

Sony Talukder, 32 år, är en färgsprakande, livfull, positiv och glad person, precis som Bollywooddansen själv. Hennes första möte med Bollywood var som liten framför Tv:n i vardagsrummet.

- Det kändes nästan elektriskt, beskriver Sony och minns tillbaka hur hon satt fastklistrad vid Tv:n.

- Jag fastnade vid alla färger, lyssnade till musiken och observerade alla rörelser. Stegvis började jag imitera samt klä mig som dansarna från Bollywoodfilmerna och även skapa mina egna danssteg.

"Dansen valde mig"

Uppvuxen med fyra systrar, och ett starkt kulturellt arv i den bengaliska-muslimska kulturen, var det inte lätt att ha en stor passion till något som föräldrarna inte ville stå bakom.

- Dans är inte direkt förknippat med något positivt enligt min mor. Hon har aldrig gillat de facto att jag dansar, berättar Sony.

- För min mor, precis som andra `desi aunties` är det ibland viktigt med vad andra kan tycka och tänka, från den bengaliska communityn. ”Duktiga tjejer dansar inte framför en folkmassa”.

Men dansens dragningskraft har varit starkare än så, i Sonys liv.

- Jag brukar säga att jag aldrig valde dansen – den valde mig. Jag känner mig starkare, fri, som i en egen zon när jag dansar. Det är blandat med spirituell kraft, filosofi, disciplin och självkännedom, för mig. Bollywooddans är som att vara iklädd poesi. Jag känner mig vackrast när jag dansar, för att all kraft kommer inifrån, direkt från själen som vill andas autentiskt.

SonyTalukder.jpg
Sony Talukder, kursledare i Bollywooddans på Medborgarskolan.

Sony Talukder, kursledare i Bollywooddans.

Det är nästan svårt att åter formulera i ord vad dansen betyder för Sony. Vid frågan om vem hon skulle vara ifall dansen inte var en del av hennes liv, skrattar hon:

- Nej, säg inte så där, det vill jag inte ens tänka på.

Kurser i Bollywooddans

Nu i vår, i ett Ekeby Bruk anpassat efter restriktioner, kan en ta del av Bollywooddansens härliga rytmer under ledning av Sony Talukder. Något hon sett fram emot länge.

- Jag skulle vilja förmedla att dansen är att lära känna sig själv först, innan man tar sig an livets utmaningar och att också vara bekväm i sin egen kropp. Det skall inte handla om prestige, snarare mer om att må bra inifrån.

Finns ett citat som jag skrev, för inte så länge sedan:

”Dancing is sharing the hidden language of one´s soul”.

Genom att gå min kurs i Bollywooddans får du lära känna en rik kultur, bland annat genom de starka handrörelserna så kallade mudras och olika ansiktsuttryck. Det är som en dikt, vars genuina betydelse aldrig tar slut.

Vad ska man tänka på inför att dansa Bollywood?

- Bara kom som du är, men var beredd på att dansa barfota, då fotfästet är viktigt inom dansen, avslutar Sony.