Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Drömmen som blev verklighet

Uppväxta i ett utsatt område, under svåra ekonomiska förhållanden, fanns det aldrig pengar till fritidsaktiviteter. Men systrarna Chikane hittade en egen väg för att förverkliga sin dröm. Nu driver de populära Bowdown Dance Academy och stärker ungdomar i samarbete med Medborgarskolan.

Med föräldrar från Chile och Ghana, två länder med starka danskulturer, startade passionen för dans tidigt i livet. Men drömmen att gå på dansskola var inte möjlig att förverkliga för Julie och Janet.

– Mamma var städare och pappa arbetslös. De hade fem barn och inte råd med kurser och fritidsaktiviteter. Så vi fick dansa hemma, leta upp gratisarrangemang och hitta inspiration på tv.

Dancehall, afrobeat & hiphop

I skolan träffade systrarna från Rosengård en kille från Limhamn som delade det stora intresset för dancehall, afrobeat och hiphop. Tillsammans med Benjamin Anderberg startade de en egen dansgrupp som uppträdde på Malmös gator.

– Vi märkte att det var så många som var intresserade och ville lära sig. Redan som 15-åringar ville vi ha en egen dansskola som var gratis och inkluderade alla. Vi lyckades också samla fler elever än vi räknat med.

Bowdown Dance Academy Malmö 3

Elever blir ledare

Genom att få kontakt med Medborgarskolan startade gruppen studiecirklar vilket under åren resulterat i hjälp med lokaler, kläder, utrustning och utbildning till elever som vill bli ledare.

– Det har varit till stor hjälp för oss och möjliggjort att ta vår verksamhet till nästa nivå och bedriva en professionell skola med låg terminsavgift.

Dans som gör skillnad

Idag uppträder Bowdown på både tv och festivaler. De har nu 300 aktiva elever och är en del av mötesplatsen Hela Malmö i stadsdelen Nydala.

– Vi erbjuder något att göra, en familj och gemenskap. Vi stärker våra elever med passion och självkänsla, i dansen och i livet. Vi finns här för dem.

Bowdown Dance Academy Malmö 4

Foto: Ayanle Omar Ali, Malmöfestivalen, Fedja Grizzlybjörn