Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp

Vill du lära dig mer om vård och lagning av t.ex. cyklar, textilier, möbler och verktyg? Nu har du chansen att få veta mer om hur du vårdar dina saker och lagar prylarna som har gått sönder. I samarbete mellan Blocket, Clas Ohlson och Medborgarskolan erbjuds nu fyra kostnadsfria online-kurser i ”Hemkunskap för millenials”.

Att vårda sina saker och reparera vid behov är en urgammal kunskap som håller på att gå förlorad. En tredjedel av Sveriges befolkning brukar inte laga sina prylar när de gått sönder.

En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket visar att svenskar i regel är dåliga på vård och lagning och var tredje svensk uppger att hen inte tar hand om sina saker när de gått sönder. En av de främsta anledningarna till detta är okunskap, framför allt bland unga. Samtidigt tycker nio av tio att det är viktigt att veta hur man lagar och vårdar kläder, saker och skor – till stor del av ekonomiska skäl men framför allt av klimatmässiga.

Så många som sex av tio är intresserade av att lära sig mer om vård och lagning och bland unga mellan 18 och 29 år är det ännu fler som vill lära sig. De nya kurserna är en del av Blockets kurs Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp som utgår från boken ”Bättre Begagnat” och avser att uppmuntra fler till att förlänga livet på sina saker så att färre grejer behöver tillverkas och färre saker slängs.

Kurserna genomförs online via Teams, de är kostnadsfria men bokning är obligatorisk. Antalet platser är begränsat. Vid deltagande i kurserna ingår ett exemplar av Blockets bok "Bättre Begagnat".

Anmäl dig till kurserna här

CO_Logotype_Lockup_1Row_100mm_Black_RGB.png